10

Анонимен

преди 4 години

По-добре е, че имат шерп с тях, иначе загиналите ще са още повече. Без шерпи и кислород случаите на изкачили върха ще са единични и това е генетично, заложено е в даденият човек, повечето хора не могат да се движат и да спят над 7500. Дори за добри и опитни алпинистиако си влачат багажа сами и не ползват кислород 4-ти лагер е таванът, не могат да минат 8хил. Поне някой трябва да ти изгражда лагерите и да изнася оборудването.

9

11

преди 4 години

До Елена ЕфремоваА маа, овцa, ти пиеш ли си апчетата, ***?

8

Анонимен

преди 4 години

Ами то май на Мусала не са се качили толкова.

7

socialen

преди 4 години

Човек да го е срам да каже, че е покорил Еверест.

6

Анонимен

преди 4 години

Ами просто е:659/281 =2.34В най комерсиалните експедиции коментират, за по трима шерпа на изкачващ. Това не е височинен алпинизъм, още повече, че от 7500 са изключително на кислород. Това се прави, за да спестят време в аклиматизационния процес. Даже го закрепят като успешна практика. А ако нещо се обърка?Загиналия Англичанин например, имаше опит с монт Блан (4810).А преди Еверес беше тържество на човешката воля и издръжливост. Организирани експедиции, с най добрите доказали се над 7000м.

5

Сръндак

преди 4 години

До Елена ЕфремоваА къде работи Маргарита и колко взима на час, че ми стана интересно?

4

Анонимен

преди 4 години

До АнонименИмайте предвид, че не всички шерпи се качват до върха. В повечето случаи шерпите носят екипировката до базовите лагери а от там алпинистите продължават сами или с шерп водач. Самото изкчване си е голямо изпитание и дори да си шерп това не означава, че той ще те влачи нагоре.

3

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен2378 труженици ( не са всички шерпи )281 алпиниста + умрелитемай не си много добре с математиката, а?как го изчисли това съотношение повече от две

2

Анонимен

преди 4 години

До АнонименДори и с Шерпи изкачването на Еверест не е разходка по Витоша. Изисква много тренировки, умения и издражливост. И да това си е точно височининен алпинизъм от най-високо ниво (дори да не е най-трудния връх измежду 8000-ниците). А ти няма как да знаеш дали Еверест не това което е бил, тъй като от лежане на дивана и хейтване на всичко няма как да получиш тази информация.

1

Анонимен

преди 4 години

Интересно!Значи на всеки изкачил, се падат по повече от двама шерпа. Това е новината, а не задръстванията и загиналите. Това не е височинен алпинизъм, а някаква модерна мания за себе доказване всред хора с финансови възможности и рисков, но доходен бизнес за месните.И Еверест не е вече това, което беше.