98

*

преди 4 години

България е много богата на редки елементи (лития е един от най-разпространените в природата, нищо "рядко" няма в него). Това е добра новина за българите, лоша за русофилите, понеже те са за Китай, който е превърнал 2/3 от Русия в своя провинция. Не случайно е на първо място по износ на дървесина за САЩ за 2018 ...изсичайки Сибир!

97

До Боби

преди 4 години

Китай произвежда течност за батериите и литиумни продукти, но внаса много суров материал. Най-голямата мина е в Чили, Австралия също е пълна с литий. Редките метали за електрониката са нещо друго, не ги обърквай с лития.Пълно е с литиеви мини които са пред производство но им липсва финансиране за да стартират операциите и да си построят инсталациите. Това е защото цената на лития от 2 години пада - светът в момента е пренаситен, а ел. коли не са още толкова масови.

96

Атомик бой

преди 4 години

Колкото и да е голямо китайската общност зад граница не може да подържа по-висока раждаемост от конкретното местно население.В Китай раждаемостта е към 1.6 деца на жена горе долу колкото в България.Те и нямат ресурси и територия за повече.Либенсраум им трябва за да оцелеят и руската ко.ина е най-близо най-изостанала и най-малобройна.Ауфвидерзеен!

95

Анонимен

преди 4 години

До БобиБоби защо не четеш? Очевидно обичаш да пишеш простотии. Най-големия производител на литий в света не е Китай, той дори не е в топ 3, Австралия добива 18 700 тона годишно, Чили 14 100 т. и Аржентина 5 500т., а най-големите доказани резерви на литий в света се намират в Чили 7 500 000 т.

94

До 95

преди 4 години

Да Китай е голяма страна, с огромно население, всъщност хан /китайците/ са най-голямата етническа група в света, реално всеки шести човек на планетата е хан, нормално е да има доста диалекти, но всички се базират на традиционния мандарин, който реално е официален за Китай. Опиумната война е търговска война, това не е инвазия, пишеш глупости, отвори и си прочети да какво иде реч.

93

До 96

преди 4 години

"То и зад руската рубла стой руския флот и армия, но.."доларът е световна валута! Армията само дава тила, но огромната база (целият свят и всички суровини) в която оперира доларът е това което го отличава от останалите валути. Еврото и паунда са подобни - с тях се търгуват суровини. А рубъла даже не е валута - той не е конвертируем и е закачен за долара в смисъл - печата се само срещу американски ценни книжа. Доколко го спазват това е друг въпрос, но статута му на практика е под българския лев.

92

Атомик бой

преди 4 години

А бе Факта е че китайското население намалява и застарява а че индииското и виетнамското нарастват и се подмладяват а вторите две не могат да се понасят с първото.Китай за да се разрастне и трябва Либенсраум тоест съседната руска ко.ина.Бай Бай русофилчета няма да липсвате на никого.

91

Боби

преди 4 години

До Анонимен"Това че Китай, добива и изнася такива редки химически елементи, не значи, че тях ги няма в останалата част от света, драги ми джурналисти и псевдоанализатори."Ано ЕкспертеКитай в момента практически добива 70% от Лития който се ползва в направата на батерии по света. Да доста батерии се рециклират спор няма но търсенето е толкова голямо че думи нямам.Ето ти един пример OCZ компанията фалира въпреки милион поръчки защото Самсунг изкупи всички чипове памет на пазара

90

Счети

преди 4 години

За да има ефект евентуална такава мярка ще трябва Китай да следи целият износ. С други думи какво пречи европейска фирма да закупува редкоземни метали и да ги изнася за САЩ ? По-добрия вариант е да си поискат външния дълг от САЩ, ако има такава клауза ей тогава да ги видим хамериканците какво ще правят ?

89

До 92

преди 4 години

Листове хартия? Ти сериозно ли ги пишеш тези глупости? Днешната икономика очевидно е доста сложна за теб и ти предпочиташ да го принизиш до твоята първобитно-комунистичека "логика". И да в днешната глобана икономика е много по ценно да имаш капитал и акъл да го инвестираш правилно, отколкото да изработваш цитирам "коли, оборудване, царевица". Отделно този които държи технология задава правилата на играта, а не онзи с двете ръце и вакуум между ушите.

88

*

преди 4 години

Русофилите които са всъщност китаефили понеже Китай владее Русия, да си вземат бележка - България е МНОГО богата на редки метали. Те обикновенно съпътстват медните мини. Затова трябва да се радвате на тази рестрикция, това ако имате грам партиотично чуство като българи. Цените им ще се покачат - добре за страната ви! Или тази страна не ви интересува?

87

Анонимен

преди 4 години

"Той е световна валута а зад него стои американският флот и армия."То и зад руската рубла стой руския флот и армия, но ...Ако има нещо хубаво в цялата дандания между САЩ и Китай е, че Китай ще влезе в преговори най-малкото с Евросъюза за нормализирането на цялата ситуация.Иначе данданията САЩ-Китай едва сега започва и ще кулминира след около 150-200 години както пише в някои книги писани преди повече от 100 години, когато и САЩ и Китай не са ги вземали толкова на сериозно.

86

До 93

преди 4 години

В различните провинции говорят съвсем различни езици - това са фактите. Най-големите са Мандарин, Кантонез, Ву и Мин. Не помня Кантонез или Мандарин бяше официалният.Китай е бил напълно покорен при Опиумната Война. Тогава Ротшилд, в Китай е основал банката си. От там му тръгва възходът. Пишат че златото му се пазело там.

85

До Анонимен 81

преди 4 години

-"Очевидно не си наясно каква е разликата в това да дължиш пари в собствена и чужда валута"-"Става инфлация. Загуба на доверие. Срив на борсите и икономиката."___Инфлация става когато дължиш в чужда валута и парите ти не са конвертируеми. С американския долар не стоят така нещата понеже базата му е огромна и тила силен. Той е световна валута а зад него стои американският флот и армия. Иначе до сега отдавна да е станала инфлацията. Това не е Нигерия.

84

Анонимен

преди 4 години

До Факт!Това което си написал е меко казано невярно! Китай всъщност е с доста едноеднороден етнически състав - около 92% от населението са хан /ние им викаме китаици/, отделно в страни като Сингапур, Тайланд, Малайзия и т.н. има значителни малцинства хан. Китай е покорен напълно само веднъж от Чингис Хан, Япония окупира или по-скоро създава марионтна държава в областта Манджурия в днешен североизточен Китай - това са фактите.

83

Анонимен

преди 4 години

"Става инфлация. Загуба на доверие. Срив на борсите и икономиката."Къде ще стане инфлацията? Доверие е кого/какво? Къде ще се сринат борсите?Напиши нещо конкретно. В момента "дълга" е: давам ти 5 листа хартия, че след 30 години ти дължа 10 листа хартия.Говориш празни приказки на едро.Дифицитът е по-големия проблем за САЩ. Очаква се, че с 5 листа хартия да си поръчат коли, оборудване, царевица и т.н., а те не го правят.

82

Анонимен

преди 4 години

"Китай не просто е най-големият износител на редки земни материали, а държи 90% от пазара. САЩ разчита на азиатската държава за 80% от вноса на минералите."Шах.

81

Анонимен

преди 4 години

Това че Китай, добива и изнася такива редки химически елементи, не значи, че тях ги няма в останалата част от света, драги ми джурналисти и псевдоанализатори.

80

Анонимен

преди 4 години

Основният кредитор на САЩ отдавна е Американският Федералният резерв не Китай. Той печата толкова книжа колкото са необходими. Китай може да пие чаша студена вода с всичките натрупани бондове ако реши да прави нещо. Именно затова нищо не прави!

79

Факт!

преди 4 години

Китайска и империя е пълен нонсенс.Тя не е била с единна етническа стеуктура владеела е Виернам който няма нищо общо с катай и тн.Дори в днешен китай има сума народности.Колко време японците държаха Катай под робство родните камунисти удобно пропускат тоя въпрос.Катай щял...дрънци!