282

iceblast88

преди 3 месеца

До 276
На ИТ компаниите кои им генерира приходите? Заводите които им поръчват продуктите. На финансовите институции кои им генерира приходите? Фирмите които изнасят стока и получават чуждестранна валута по банков път и после като плащат по банков път материали и заплати. Седалищата на бизнеса са там заради централизацията, не заради друго.
До 281
Прави разлика между обслужващи сектори които служат на икономиката, но не генерират приходи и такива които генерират парите с които се плаща всичко

281

iceblast88

преди 3 месеца

До 278
1 - при положение, че заплатата ти е от моите данъци, трудно да ме храниш.
2 - аз работя в производство което няма нищо общо с държавата освен, че плащаме данъци. Така, че много трудно ти да ме храниш.
3 - И как точно храните работниците в Оргахим, Мегахим, Монтюпе, Шивашките фирми, Авко, Голд Аполо, Ирим, Лубрика и тн. след като всичките са основно експортно ориентирани. Ние ви храним с нашите данъци като от нашите данъци ви плащат вашите заплати!

280

Анонимен

преди 3 месеца

Какво работиш, че се подписваш под 4600 лв.?

279

Анонимен

преди 3 месеца

Т.е. Туризмът, самолетните превози софтуеърните продукти, благодарение на които в момента пишеш и четеш, не са икономика. Стрителството не е икономика, мините марица изток, като не изнасят въглища да ги закрием, щото това не е икономика. Много имаш да почетеш докато почнеш да разбираш от икономика..има нещо дето е въздух под налягане и трябва овреме да почнеш да изкарваш въздуха

278

Анонимен

преди 3 месеца

софия е тоалетна пълна с микроби.

277

осъзнай се

преди 3 месеца

До iceblast88

Знаеш ли, какъв е размера на данъка "сгради" и таксата "смет" в София?За средностатистически апартамент-колкото на цяло село Горно Нанадолнище.
А данъка на колите с регистрация от н*ам къде си пред нашия блок?Те къде се плащат/отиват според теб?Не желая конфронтация, но лютата омраза на провинцията към София е нещо много, много глупаво!Полвината от служителите в нашия офис са родени в "най-добрите" за живеене градове, но от скоро са "столичани" и не спират да плюят родния ми град.

276

до 257

преди 3 месеца

Да ти кажа ли как София ви храни - ами в София заплатите са средно около 2 500 лв, което ще рече, че всеки софиянец плаща данъци в размер средно на 800-900 лв върху тази сума. Това са две заплати в провинцията. Сега разбра ли как София те храни.
Ако не сме ние ще пукате от глад.
Аз например се подписвам на 4 600 лв, но взимам чисто около 3 200 лв.
Къде според теб отива разликата от 1 400 лв.
При такива като теб, през хазната разбира се, не директно.

275

Анонимен

преди 3 месеца

На практика в провинцията малко останаха фирмите, които нещо произвеждат. В много села няма никакви други работни места освен кметското място. Засега само София се справя, но София не може да доизхранва вечно цяла България. Огромна част от приходите на София се преразпределя от дрържавата към останалата част от България, която не се справя като Видин, Русе и т.н. Без парите на софиянци, голяма част от родните места на много от сегашните софиянци, биха фалирали.

274

Анонимен

преди 3 месеца

До iceblast88
Съгласен съм с Вас, няма голями заводи в/до самият град. Поравете ме ако бъркам, но и до никоя друга столица в Европа и света няма.
В София обаче работят и живеят много повече от държавни служители и таксиджии.
Като пример ще дам: десетки ИТ компании, безброй Финансови институции, седалищата много от бизнесът в страната и тн.

Омразата на общ принцип не е полезна на никой!

273

iceblast88

преди 3 месеца

До Реалист
И как точно София ни храни? С колосалното си производство което заводите в София бълват за износ ли? Или може би с невижданото си земеделие? Как точно? Аз работя в производство ориентирано към експорт към чужбина. Тоест моите данъци са вследствие от износ и внасяне на чужд капитал в държавата. С други думи аз внасям с труда си пари от чужбина в България, а това означава, че имам в пъти по голям принос за икономиката от 100 Софиянеца които са в държавен сектор, барчета и тн.

272

Анонимен

преди 3 месеца

И моят род живее в София от 1919 година и сме преселници от Егейска Македония.
Която сега Тиквата подари на гърците.
От района на град Костур, чист български град.
Вече не за съжаление ...

271

Реалист

преди 3 месеца

Родът ми е от около 1910 година в София, когато София е била около 100 хиляди жители, аз вече и внуци имам, но шоп не съм видял, освен на картинка. Що за комплекси трябва да имаш, за да повтаряш като папагал шоп, шоп, шоп,.... ?!
Цели квартали в София са били заселени със македонски бежанци, според комплексара - шопи. Повечето хора в София още през 1920-1930 година са се перселили от някъде си в София, например от Бургас, Пловдив, Русе, но комплексара продължава - шоп-русенец, шоп-бургазлия,..

270

iceblast88

преди 3 месеца

До Фалшива новина
На едни 50 лева измежду 100 човека. Както и масата Европроекти и строителство с чужди пари. Като се добави и месечния отчет на фирми с дейност навсякъде другаде из България, но по документи отчети в София и ето ти го фалшивото БВП. Ако им погледнеш документите обаче на нито едно ЧМР, Стокова, Транспортни документи и тн. не фигурира София, а всяко друго населено място. Затова БВП се води много в София, а реално износ 0, а от там принос 0. Износа е най важен!

269

iceblast88

преди 3 месеца

До Фалшива новина
БВП е мерило от типа - въздух под налягане. БВП измерва колко пъти едни и същи пари са завъртяни измежду Х брой лица. Износа е най важното мерило защото това са парите вкарани в държавата от производство. Всичко останало е ала бала, дал съм ти аз едно яйце, ти си го дал на Гошо защото ти погалил главата, пък той на Сашо заради хубавите му очи. По БВП ние и четиримата имаме по 1 яйце, ама реално то си е само 1 и е останало в Сашо. И БВП на София е голямо заради повечето въртене

268

пенко

преди 3 месеца

ВСЕКИ РАЗЛИЧНО РАЗБИРА ЖИВЕЕНЕТО ! ОБМЕН НА ВЕЩЕСТВАТА ПО ГЕНЕТИЧНИЯ ВИ КОД -НЕ ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ЖИВЕЕШ ! НЯКОИ ПРЕДПОЧИТАТ -МАУИ !!!

267

тонката

преди 3 месеца

Естествено,че за БСП гласуват само мързеливите,неграмотни,завистливи селяци.:):):):)София,Пловдив,Варна,Бургас,Стара Загора=ГЕРБ-ПОБЕДА:):):):)

266

iceblast88

преди 3 месеца

До София ДМ
Защото в другите населени места има производство и износ на стоки към чужбина. А в София има само държавни служители, кол центрове и услуги. Това, че таксиджията в София плаща данък от парите които е взел от държавен служител Х за курс 1, не означава, че държавния служител и таксиджията имат принос за държавата защото парите които са завъртяли са с произход данъци платени от износителите.БВП няма какво да го гледаш!Трябва да се гледа само износ по точка на товарене.Тогава ще разбереш

265

Реалист

преди 3 месеца

Реалността е, че София храни провинцията, а не обратното, както си въобразяват някакви с комплекси на тема София.
Пр Освобождението на България, София е бил градът с най-многобройно българско население в България. Имало е три града с по-голямо население от София, но за сметка на другите етноси, най-вече турския. На практика по цял свят големите градове са станали големи, когато в тях са се преселили хора от други градове и най-вече от селата. Така е с София, Пловдив, Варна, Стара Загора

264

Фалшива новина

преди 3 месеца

Данните са изсмукани от пръстите. По принцип в България вече живеят 4-4,5 милиона български граждани, като около половината сме българи, а останалите са от други етноси. Още 2,5-3 милиона български граждани живеят постоянно извън България и няма да се върбат да живеят в България.
В София живеят 600-700 хиляди български граждани, а останалите, които се водят, че живеят в София, са за постоянно в чужбина.
Основният поток е към чужбина, а не към София, в която се произвежда 40% от БВП на България

263

София ДМ

преди 3 месеца

Имам един въпрос за всички, които говорят как цялата държава изхранва софиянци.
След като всеки пети гражданин живее в София, как по точно цялата държава изхранва мързеливия софиянски шоп?
Софианци с корени в София и роднини няколко поколения на зад (Софиянци) са около 20 % от сегашното население на града. (Може и по - малко)

ПС: Още едно въпросче:
Защо като сте в по - голям град (Не само София) се държите както Ви изнася?
Да, сетих по родните Ви места всички Ви познават....