322

Анонимен

преди 3 месеца

А бе населението в София при Освобождението е било 12000 души. Пазарджик, Сливен, Шумен... са били с двойно по голямо население примерно. Това за инфо на всички пъчещи се кореняци и космополити от София. Просто селото с годините е станало огромно.

321

Iceblast88

преди 3 месеца

Ама и анонимниците са забавни. Второ поколение македонски пришълци и вече се имат за столичани, наследници на древни аристократични родове, свързани с древното минало на София. Явно македонския синдром е генетична болест. Все едно сега да отидете в Австралия и внука ви да се има за абориген и техен пряк наследник. Столичани сте, колкото братовчедите ви имат общо с Александър Македонски.

320

Анонимен

преди 3 месеца

Селяндура гражданин не стана!

319

Шоп

преди 3 месеца

Всички читави столичани са се преселили след като София става столица, за да ви облагородят и от диваци да ви направят нещо подобно на граждани
————

Да, покорно благодаримЕ.

318

Анонимен

преди 3 месеца

Пловдив не е бил в България тогава, а и е бил пълен с турци и всякакви други небългарски етноси. Търново е бил прекалено малък град, по-скоро село. София очевАдо е бил най-добрия избор. За какво да избират някой друг град, който е пълен с турци за столица на България?

317

Шоп

преди 3 месеца

София е стратегически най-защитена, на кръстопът и в околността никога не е имало турски села.
Търново е един баир без комуникации.
Пловдив - разграден двор насред полето.

316

Гост

преди 3 месеца

Местоположението е единствената причина, за избор на София, смяъало се е че България ще се разшири на запад до Скопие. През 19 в. вече градът е доста западнал, но все пак е град, не село. Тежко е пострадал от две поредни земетресения, вече се е падал в покрайнините на Османската империя, но не е имало гъркомани, за разлика от Пловдив, който половината е туркофилски, половината гъркомански. Търново е много далеч от македония и зле свързан с южна България

315

Анонимен

преди 3 месеца

А ти кога за последно се прегледа....

314

Iceblast88

преди 3 месеца

До 313
Първата жл линия София-къде беше или София хич я няма, първата кино прожекция къде в София беше? Първото акционерно дружество? Първата стокова борса? София като е била столица според вас цяла България сигурно още са били в каменната ера, нали бе столичанчета? А вие кога за последно ходихте на театър или опера? Кога за последно прочетохте книга, а не статия за коя чалга фурия с кои спи? Кога за последно отидохте на културно мероприятие различно от чалготека?

313

Анонимен

преди 3 месеца

За съжаление за нормалните българи има две възможности - чужбина и София.
Няма да отидат в някой пропаднал град като Русе, нали? Там стоят в блок с дни без ток, нещо, което в цивилизован град не може да се случи.

312

Анонимен

преди 3 месеца

Едно време след Освобождението българите добре са мислели и са избрали най-подходящият град за столица - София. Това е бил градът с най-многобройно българско население и с най-големи перспективи за растеж. Смешното е, че разни диви козари роптаят, че техните незначителни градове/селца не са станали столица на България и си мислят, че всички са диви козари като тях

311

Анонимен

преди 3 месеца

Има снимки и на Русе от 1878 година - същите калища, като в София. Разликата е, че София бързо си вдигна нивото, за разлика от Русе.
Истината е друга - всеки втори българин е извън България и няма да се върне.

310

Iceblast88

преди 3 месеца

София е станала столица само защото Русе и Варна са на граница, В. Търново няма на къде да се разраства, а Пловдив е останал в пределите на Османската Империя. От диви козари няма как да се събудите на следващия ден столичани. Нито сте имали мозъка, нито културата, нито нищо. Всички читави столичани са се преселили след като София става столица, за да ви облагородят и от диваци да ви направят нещо подобно на граждани. Може вече да не се гушкате с овцете за лека нощ, но си оставате същите диваци.

309

Iceblast88

преди 3 месеца

Единствената разлика между село София след Освобождението и село София сега е, че преди под калните улици е имало кал, а сега под калните улици има тук, там буца асфалт. Преди 2 седмици по вестниците ви сложиха снимки, кални черни пътеки със сламени землянки. Това е била София тогава. Затова сградите ви са от античността и след Освобождението. До преди 1877 сте били селяни спящи с овцете, след 1877 сте станали столичани спящи с овцете в същите землянки.

308

Гост

преди 3 месеца

Проблемът е не че не знаеш, а нямаш желание да разбереш.

307

Iceblast88

преди 3 месеца

Даа, горна баня сигурно водата я събират от течовете в метрото, а като няма дъжд двама софиянци командировани с по една кана на канала под лъвов мост. Индустриален център ама друг път.

306

Не е вярно

преди 3 месеца

Нещо се бъркате, София е с най-развитата индустрия в цялата страна, на второ място е област Стара Загора, след това Бургас ,Варна, и Пловдив. Инсталираме различна измервателна апаратура и работим с доста заводи. Фесто има завод в софия, фармацевтичните заводи Софарма, изамет, софиамет, нестле, горна баня, хюндай хеви, софиямел, и да не забравим Лем България. София е индустриялното сърце на страната, тук има толкова производства, че цял ден няма са ни стигне.

305

179

преди 3 месеца

Отиваме си на кино а вие пак се делите на селяни и граждани. Тва не може да бъде. Всички българи сме потомствени селяни. Тия къде са били граждани и от значими родове отдавна не са между живите. Първо османската власт после комунистите са ги унищожили. Без тях и ние гинем сега. Научете история! Преди 1877 година българите в София са малцинство. След 1878 започват да идват преселници от Македония Покрайнините Беломорска Тракия.

304

iceblast88

преди 3 месеца

До 305
Може пък Бай Тиква да разкрие нова държавна службичка за вас, очаквам мощна подкрепа за Бай Тиквонии Олигофренски и младежкото БКП от цитаделата на комунизма София. Хайде бягай, че ще изтървеш зелената вълна към родното шопско село сгушено на 5км от любимата ти столица. Столичанин на думи, *** по акт за раждане. Да не забравиш да нахраниш овцете като се прибереш в Овчата Купел и да затвориш панелката, да не избягат от крепостта ти. О, ти столичанино лягащ си на слама като дедите ти!

303

Анонимен до iceblast

преди 3 месеца

Може пък Радан да е бил прав и наистина да е по-добре данаците да си остават в общините в които са изкарани. Очаквам мощна подкрепа за неговата партия на изборите, най вече от сърцето на индустрията Русе.