156

Ели

преди 5 години

В природата на МО е силният да побеждава, разделя и ползва ресурсите на слабия.Че Хитлер можеше да спре със Судетите - можеше, нали, но не спря?Всяка империя рано или късно залязва.Да, че Британия затъва в заеми към САЩ е вярно. Че Германия до ден днешен подписва позорният "Канцлер Акт" е вярно. Че големият печеливш са САЩ е вярно след ВСВ. Имаше обръщение на Джордж Галоуей към арабите BBС, защо се водят войни с тях и защо други ползват ресурсите им, той им отговори: "защото не сте обединени"

155

юбералес

преди 5 години

До АнонименАко Германия нападаше Британия или Русия след всяко тяхно завоевание и правене на ''велики'', то втората световна щеше да е сто и втората. Как не разбираш че Британия и Русия, а впоследствие и САЩ винаги са боювали заедно срещу обединението на Европа независимо от Франция или Германия. И че ни втълпяват и до ден днешен за лошия Наполеон и Хитлер и за лошите франсета и шваби.

154

Молба

преди 5 години

Не плюйте Полша, Туск не представлява мнението на мнозинството от полския народ! Туск е персона нон грата в Полша. Поляците се бориха с комунизма и с нацизма, а сега се борят с евробюрократите-комунисти, трафиканти на хора. Има много какво да научим от този народ!

153

юбералес

преди 5 години

До Анонимен''Странната война'' е седеммесечен период в който Британия и Франция се подготвяха за война с Германия. Включва струпването на 3.5 млн. армия в Белгия с десетки хиляди танкове, оръдия, самолети, камиони и др. техника. Построяване на хиляда десантни баржи за прехвърляне на армията в Белгия. Все пак когато воюваш с Германия, не е зле да се подготвиш. Но явно за някой г.л.у.п.ц.и това им се струва ''странно''.

152

Ели

преди 5 години

Не съм Боби, а Ели.С две думи след Наполеоновите войни се създава Виенската с-*** в МО, изразяваща се в "Баланс на силите", за да се избегнат бъдещи войни - най-общо казано. След това прочетете за Бисмарк. Първа световна - резултат, кой се разпада и кой се обезсилва.Да оправдавате германската агресия е несериозно.Да не говорим, че Чърчил е искал да пуска бомби над Г-я и да я прави селскостопанска д-ва. Рузвелт и Сталин не са съгласни.

151

Анонимен

преди 5 години

До юбералесИ между другото.... винаги има "несправедливо" разпределение на територии след големи военни конфликти за загубилите страни... Това е откакто свят светува, вкл. след 2-та световна Изт. прусия между СССР и Полша за сметка на Германия, но.... никой не е виновен на германците, че са решили да се правят на "юбералес" и "велики" и да нападат същите държави, унищожават населението и градовете им...

150

юбералес

преди 5 години

До АнонименЯсно е че не Хитлер, а Румъния предава Добруджа на България. Въпросът е защо го прави и кой и е повлиял - Сталин или Хитлер. Ако Румъния се е съобразила с Хитлер - казваме че Хитлер ни е върнал добруджа и кръщаваме централния площад в Добрич - ''Адолф Хитлер'' (1940 -1944г.), за да го преименуваме на ''маршал Толбухин'' през 1944г.

149

Анонимен

преди 5 години

А какво е "Странната война" - когато западните премиери и външни министри се прегръщат и целуват с Хитлер? Целта винаги е била унищожаването на Русия.Надявайки се до последно, да го омилостивятХитлер и насоч с/у Русия.Кой е агресорът първата. И БГ не е завладяла половин Европа, за да сравнявате Добруджа със Чехия. Нещата не са измерими, нито в политически, нито в икономически и географски аспект.Сега изкарахте Германия невинна, че подстрекаваше Австро Унгария.Какви са резултатите от Първата?

148

Анонимен

преди 5 години

До юбералесТова, че Хитлер ни е "върнал" Добруджа не означава, че юридически е осъществено! Кой е бил Хитлер, че да "връща", "взима" и "анексира", както му е удобно... Да не би да е ООН или нещо подобно? Реално благодарение на Сталин и участието ни в заключителния етап на войната имаме днешните граници. Гърците са искали границата да минава на 30 км. от Пловдив, а Сърбите до София... А ингилизите са били съгласни с тях!

147

Боби

преди 5 години

До юбералесСлед ПСВ се разкъсва Австро УнгарияСъздават се Югославия и Чехо-СловакияИ ДА ПО ОТКОЛЕШНА ВЕЛИКОБРИТАНСКА ТРАДИЦИЯ СЪЗДАВАТ СЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА КОНФЛИКТИ между страните в регионаРазделяй и Владей

146

Васил

преди 5 години

Нещо христяндемократите мълчат за С. Aрабия!?

145

юбералес

преди 5 години

До ПродължениеБоби, ''западът'' не подарява Чехия на Германия. Британия, Франция и Италия като победители от ПСВ създадоха Чехия на немски, полски и унгарски територии. В Мюнхен тази несправедливост беше поправена от същите държави. Нещо като връщането на Добруджа за нас.

144

Продължение

преди 5 години

Затова Полша е разделена, за да има буферна зона. На Сталин е било пределно ясно, че Г-я ще нападне, но не е предполагал, че ще е толкова скоро.Може да питаме защо З. Европа подари на Г-я Чехия, Западът подарява Чехия? Тя има всички ресурси за изграждането на военна техника на немците мини, желязо и т.н.Целта на Запада е бил разрушаването на Русия и разпределяне на ресурсите й, и Хитлер с/у Русия.Затова сега САЩ премахна буферната зона, И. Европа, нищо че обещаха да не я окупират на Горбачов

143

Боби

преди 5 години

До Анонимен 173И мислиш че Германия ще остави нещо от Чехословакия на някой друг ако няма някаква договорка?След Мюнхен - Полша, Унгария и Германия разкъсват остатъците от ЧехословакияВБ и Франция - ни Звук ни Вопъл ни СтонИмало е някаква договоркаЗащото ако нямаше Полша започнала първа нямаше да се ограничи само с една малка област от Чехословакия а Чехите не можеха тогава военно да отвърнат!

142

юбералес

преди 5 години

Хитлер няма нищо общо с окупацията на Тешин от Полша. След Тешинското въстание през 1938г.,чехите избиха около сто поляка и Полша влезе в Тешин.

141

До 1939

преди 5 години

Защо Русия не е обявила война на Хитлер 1939? Защо не можеше, няма капацитет. Като погледнете реално XX век Русия съществува мирно едва Десет години, просто никой не я оставя да се развие.Като почнем от селските въстания - 1902, 1905, 1907, Първата - където е принудена от френските капитали да воюва, февруарската революция на Керенски - подкрепена от А-я, Ф-я, САЩ, Япония и в отговор болшевишката подкрепена от селячеството до 22-23 г., и хоп Втората.Хитлер стига до Москва - мислете!

140

Анонимен

преди 5 години

Ишиасът на изпроводяк каза, че нито една страна от ЕС след 30 г. няма да влиза в Г7.

139

Анонимен

преди 5 години

Възползвайки се от резултата на Мюнхенския сговор между Даладьо, Хитлeр и Чембърлейн, Полша напада Чехословакия през октомври 1938 г. и анексира областта около г. Тешин.

138

Анонимен

преди 5 години

"Едно парче от Чехословакия се пада и на Полша..."-------------------------------Прощавай, Боби, но не мога да се съглася с подобна трактовка.Възползвайки се от резултата на Мюнхенския сговор между Даладьо, Хитлeр и Чембърлейн, Полша напада Чехословакия и анексира областта около г. Тешин.

137

Боби

преди 5 години

До юбералесЛеко си наивенЮнкерс работи от края на ПСВ в съседна Дания примерно - Немците намират много начини да заобиколят забраните след ПСВДа прав си за договор за сътрудничество, но имах предвид сегашното му значениеПреди Договор за ненападение е бил отделно от договора за сътрудничество и приятелствоОсвен това ако погледнеш външната търговия на СССР преди войната ще видиш че най-големия партньор наистина е Германия но западните Сили търгуват с СССР в обеми поне 2/3 от тези на Германия