206

Анонимен

преди 5 години

В Унгария НЯМА плосък данък.

205

Анонимен

преди 5 години

България има плосък данък, какъвто има само в тези страни от света икономически тигри като нас - Албания, Беларус, остров Джърси, Боливия, Босна, Казахстан, Мавриций, Парагвай, Тонга, Тринидад, Ямайка. Наскоро Чехия, Словакия и Русия се отказаха от него и въведоха прогресевин данък.

204

Анонимен

преди 5 години

206 - ами то и транспорта е услуга и не произевжда нищо, както и телекомуникациите, но за тях няма намаление на 9 процента? А че нямат разходите хотелиет е смешно - имат разходи за персонал, независимо дали ще имат приходи през юли и август.

203

Анонимен

преди 5 години

Плоският данък е неотменима реалност. Плосък данък има и в УНгария. ОРбан е казал че "богатите винаги ще съумяват да избагат от закона, защото могат да си купят адвокати - така че той предпочита да напълни хазната". Безспорно е обаче, че вида в който е въведен у нас е уродлив. Съвсем спокойно може да има необлагаем миниум без това да му пречи на съществуването. Никой в ЕС не го прилага във вида в който го прилагаме ние. Всички държави има по-друго данъчно законодателство

202

Анонимен

преди 5 години

До АнонименХотелът не произвежда нищо,това е услуга,а не производство,те не създават нищо.И нямат разходи,ако стаята им е празна,освен годишния данък за сградата.

201

Анонимен

преди 5 години

Като ви чета и се смея... дайте така д анаправим:- 510 лева необлагаем доход.- Тези, които вземат между 510 и 2000 лева - взимаме им като данък всичко над 510 лева, за да взимат и те 510 лева.- Тези, с доход над 2000 лева им вземаме всичко, ама всичко, докато не им останат 100 лева чисто, за да има "социална справедливост"!Хахахахах. Така "честно" ли е и по "христиански" ли е? Много ризи, много за раздаване, ***...

200

Анонимен

преди 5 години

много интересно как не са пострадали в страни като Полша, Люксембург, Холандия, Франция, Швеция, Швейцари и т.н.Второ изричаш голяма лъжа- - има 9 процента ДДС, за Хотелиет в България a не съм забелязал да пукат хотели, напротив - строят се нови и нови. Със същият успех може да има 9 процента ДДС за храни, лекарства и книги.

199

Анонимен

преди 5 години

БДЖ не е на печалба, както не е на печалба Лукойл или която и да е голяма фирма. Това е модерното и корпоративното поведение.

198

Полша

преди 5 години

8 процента ДДС за фармацевтични продукти, медицински, вестници, пътнически транспорт, 5 процента за хранителни продуктиМалта - 7 ДДС за хотели, 5 за книги, вестници, медицински вестници, 0 процента ДДС до фармацетични продукти и хранилюксембург - 3 процента ДДС за храни и книги , фармацевтични и медицински продукти8 процента ДДС за мотори и битови услуги , 4 процента ДДС за вино И ОТОПЛЕНИЕ...

197

Анонимен

преди 5 години

До АнонименТи нормален ли си или се преструваш,че не разбираш?Ако се махне 10% плосък данък,ще стане катастрофа в страната,не ме интересуват дали перат или не перат пари,ще пострадат много невинни хора,а малкото фирми инвестирали по честен начин ще закрият фирмите си или ще избягат от страната.

196

Анонимен

преди 5 години

До Къде е този бизнесЗа да съществува един бизнес трябва да е на печалба.Само БДЖ може да е вечно на загуба, щото загубата се покрива от нашите данъци.

195

Анонимен

преди 5 години

Увеличение на заплатите е най-уместния подход. Станахме за подигравка в Европа - където и да кажеш каква е средната заплата, го приемат за шега. Те се смеят, а на българите им се плаче. Заплата за положен труд под 1000 лева не трябва да има, другото са политически залъгалки.

194

Анонимен

преди 5 години

Плоският данък се използва за пране на пари. Друга "полза" няма. Необлагаем минимум за всички доходи и облагане на горницата. Повечето доходи ще плащат номинално същия данък, както сега, въпреки че процентът ще е по-голям от 10.

193

Анонимен

преди 5 години

първо не е сигурно че няма да ги получи като заплата. На Иван ИСкров заплатата да речем му е 90 000 лева. но нека се изолираме от това. Въпросът не е за заплата, а как да се таксува доход. Когато едвама души имат различен доходи, но еднакъв разход, спаредливо е или да се вдигне облагането аз единия или да обявам че цените на продуктите ще струват петорно по-скъпо за бизнеса.

192

Финландия

преди 5 години

24 ДДС - 14 процента хранителни продукти и ресторанти, 10 процента книги и пътнически транспорт, вестници, хотели, разлекателен и спортни мероприятия.Словения - 9,5 хранителни продукти, книги, фармацевтини продукти...Словакия -10 ДДС за същите неща

191

Анонимен

преди 5 години

До АнонименИ все пак от това което си казала не става ясно къде е несправедливостта когато този който поличават 1000 лева плаща 100 лева данък, 10%, и този който получава 1 милион плаща 100 хил - пак 10%. но данъка като сума е 1000 пъти повече.Впрочем този който взима 1 милион няма да ги получи като заплата, а по други законни начини по които данъка е оше по нисък и от 10%, а прогресивния данък е само за тези които са на заплати и разни артисти и самоосигуряваши се свободни професии.

190

Анонимен

преди 5 години

Във Франция - 10 процента ДДС за фармацевтични продускти, 5,5 процента медицински продукти и хранителни, книги, е-книги, 2,1 ДДС - вестнициШвеция - 12 процента ДДС хрантиелни продукти, 6 процента книги; Чехия - 15 процента хранителни продукти и медински вестници, 10 процента ДДС лекарства и фармацевтични продукти.

189

Анонимен

преди 5 години

И това вероятно е било направено още при въвеждането на плоския данък

188

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен"И Исус го е казал - безняка имаше две ризи и си даде едната, а боташа сто ризи и даде пет - кой е направил повече?'----Исус никъде не е казвал такова нещо, казал е "ако имаш две ризи дай едната на ближния си" и не е казал ако имаш 100 ризи дай прогресивно 80 на ближния си вместо 50.А ако ще правим данъчни закони по Библията, той е казал "Ако те ударят по едната буза, дай и другата", значи на бедните да си дадат и другата буза и да плащат по-висок данък от богатите?

187

Анонимен

преди 5 години

Причината да няма необлагаем минимум е, че хората, които се водят на МРЗ не биха плащали ДОД и има смисъл да се плащат пари под масата. Примерно човек на 800 лева заплата има смисъл да се държи на 500 и да се плащат 300 под масата, като в тоя случай работодателя спестява 80 лева на месец. а в момента е длъжен да плати 50 лева данък дори и да дава останалите 300 под масата. Вместо да се въвежда необлагаем минимум логичното е да се вдигне МРЗ еднократно с 9%, което ще обере въпросните 10% данък.