34

разжеселен

преди 5 години

трябжа да има пари да харчехе от директора и окръжениеточии са парите?

33

16.09.2018 12:00

преди 5 години

Споко малко време и а пред НС ДА СПАСИМ БГ!!!

32

Наблюдател

преди 5 години

Аз и без това гледам прогнозата за времето в гисметео, не е болка за умиране. Тъкмо ще се освободи повече време за спортни новини.

31

Анонимен

преди 5 години

До Анонименвсъщност поиска допълнителните пари да се дават не на човек за заплати, а за конкретни научни постижения и лично проверява и одобрява критериите, срещу които недоволстват. Реално никой от правителството не е потвърдил, че ще ги вземе, но той вече се разправя за имотите, с които ще излезе. Ама много са му глупави служителите, дето му се връзват!

30

Анонимен

преди 5 години

До Емо ЧолаковНе са толкова зле. Заплатите са им по-високи от на другите институти. Прагът действително е 8%, а миналата година беше 15%, но сега имат пари за режийни. Като цяло тази година имат 1 милион повече от миналата, ама те май искат всичките 15, дето ги даде правителството, само за тях. Официалното оправдание беше, че те не можели да правят наука, защото били заети с оперативна дейност..И понеже не искат да правят наука, напускат БАН и отиват ..в Министерството на образованието, което в

29

Емо Чолаков

преди 5 години

Всяка година на НИМХ бюджета скача... ФАКТ! Много по-високи заплати от други институти заради многото свободни бройки...ФАКТ!! След като сложиха 10% праг на незаетите места и бюджета за заплати им се срина... Съответно го отнася обикновения работник, а не Професор Брънзов с една статия в Scopus!!! Факт! Безсрамникът професор виден бизнесмен, прословут учен направи така че ако не е той, да не е никой!! Подобни псевдоучени с ехидна усмивка и копоите му... ВЪН ОТ БАН

28

Анонимен

преди 5 години

Аз вече започнах да гледам на тази история като на виц.

27

Писна ми от тези

преди 5 години

Да вземат да го уволнят и да му забранят достъпа на този крадец, както и да махнат 50% от персонала на този институт. Сляпи ли са. да го направят това и тогава да го реформират, да ги взима някой, който да махне поне още 20%. Работата спокойно може да се върши от останалия 30%-тен персонал.

26

ь

преди 5 години

И още. Институтите не са автономни. Брънзов е назначен на поста директор от управителния съвет на БАН, същите, които го остраниха, и получава заплата от БАН-Администрация, не от Института. Не може да не го знае. Мандатът му изтича след три месеца и понеже няма шанс за нов (частни фирми, злоупотреби) играе цирка с отделянето. Дори не се опитва да прикрие, че основна цел са му усвояване на имотите на БАН. Лесен начин за крадене на ужасно много пари - само трябва да плачеш по новините два пъти днев

25

До Hafen die Wahrhei

преди 5 години

проблемът е от години, поне аз се запознавах с него на два пъти и то в детайли преди 15-20 години.Горе-долу по това време имаше съкращения на част от пунктовете/станциите за наблюдение. Защото нямаше пари за изплащане възнагражденията на служителите, част от които бяха волнонаемни и им се плащаше по най-тънката лайстна - в пъти под минималната заплата. Не говорим за поддръжка, а още по-малко за някакво обновяване. Парите на наблюдателите се бавеха с месеци, а говорим за порядъка на 20-на лева.

24

House M.D.

преди 5 години

Предлагам БАН да се преименува в Единна Българска Академия на Неуките.

23

Не е луд този

преди 5 години

Човешката наглост няма граници! Доколкото разбирам, Брънзов е отстранен от поста директор, но продължава да заема второто щатно място, за което си дава заплата - професор в НИМХ и добре си уплътнява работното време с изяви в медиите. Не ми е ясно кога ще му остане време за жизненоважната работа подписване на документи от толкова лъжи в медиите. Миналата седмица добре знаеше за какво са го уволнили. Сериозна грешка на УС на БАН е, че още не е заведено наказателно дело срещу него.

22

Hafen die Wahrheit

преди 5 години

Аз не вземам страна по проблема, но ми се струва, че този Брънзов преекспонира проблема. А дали той не е проблема - все говори - "мисля", "чух", "считам". Ако има някакво нарушение, то той трябва да го каже. А не уклончиво да подсмърча. Може и БАН да са злоупотребили, но нали трябва да го докажат, с документи. Другото е ала бала!

21

Анонимен

преди 5 години

Но БАН-ските тарикати винаги намират начин да усукват по килифарски, когато стане въпрос за безобразията им и да оревават света, че някой иска да им вземе имоти, които са си техни.Относно статута на тези имоти също усукват нещата така, че за страничния човек да е неясно.Всъщност, няма имот без нотариален акт, в който ясно да е вписан произходът му. Ако феодалните старци крият или подменят документи, това е друг въпрос.

20

До Хах

преди 5 години

По инерция се говори за тези имоти, когато стане въпрос за проблемите, свързани с БАН.Пропуска се фактът, че през 1947 г. имотите, получени от БАН чрез дарения, са били НАЦИОНАЛИЗИРАНИ, а след това, заедно с други имоти, са ПРЕОТСТЪПЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ на новосформираната по съветски тертип нова БАН.Държавата е в правото си, ако реши, да си вземе обратно онова, което е преотстъпила някому за ползване.Друг е въпросът, че е редно някогашните имоти, дарени на БАН от частни лица, да й се реституират

19

До хх

преди 5 години

Прав си, но днес в БАН в 80-90% от случаите път се дава на протежета, които не рядко са на нивото на посредствен гимназист от средностатистическо нашенско провинциално училище. Умишлено се забавя развитието на кадърни и работливи млади хора, а успеят ли все пак те да минат бариерата и да се доберат до научна длъжност, тормозът става още по-нетърпим и нагъл. И това е традиция още от соца, две поколения "учени" изкласиха така.Всичко това не стимулира развитието на науката, а има обратен ефект.

18

До 13

преди 5 години

До До 10 Хо-Хо-ХоИ тогава, каква ни е на нас ползата от това, че бюджетът е отделял средства, за да създаде специалист като Наджаков, а после да осигурява издръжката на цяло научно звено, в което да работи той?Ние и сега създаваме от дъжда на вятър специалисти на световно ниво, но те, усетят ли силата и стойността си, заминават в чужбина. Тук, в повечето случаи,се подиграват с тях. Някои остават в България поради лични причини и се затриват.Тогава, защо храним мастодонта БАН?

17

Какво иска Брънзов?

преди 5 години

Когато искаш да свършиш една работа, намираш начини. Когато не искаш да я свършиш - намираш причини. Така че Брънзовата цел е ясна. Проблемът е за неговите заместници. Тях никой не е освобождавал от длъжностите им и сред тях винаги има един, който автоматично става И.Д. директор, освен ако изрична заповед на оторизиран орган не налага друго решение.

16

Смяна на директор -2

преди 5 години

Това протеже бе одобрено от комисия в състав 20 човек, само единият от които имаше специалност с някои допирни точки с предмета на дейност на онзи институт, на който силом и в разрез с всякакви правила смениха директора. Останалите 19 човека бяха специалисти в съвсем други области (примерно, инженери да оценяват музиковед; или филолози да оценяват ядрен физик).Протежето на лелката беше автор само на дисертация, написана по чужди материали, плюс няколко статийки като за вестник!В БАН е така.

15

Смяна на директор

преди 5 години

Вече се писа тук:Един директор преди време получи отлична оценка при атестиране;наскоро след това го отстраниха посредата на мандата му;според правилника на БАН, трябваше да обявят конкурс и докато текат процедурите, предишният директор да си изпълнява функциите;но не стана така - още на следващия ден за и.д. директор назначиха протежето на лелка-роднина на бивш член на Политбюро;институтът въстана, писа до медиите, предложи друг кандидат;ръководството на БАН одобри протежето на лелката...