22

Прав си

преди 5 години

До Вътрешни особеностиНо за да се реши този проблем трябва конкуренция. Без млади и нахъсани за научна дейност (а не кариеристи) хора, няма как да се случи. Когато заплатата е 600 лева, то никакъв свесттен кадър не можеш да задържиш. Тук отговорността се пада на държавата. Тя е тази, която не може или не иска (или и двете) да организира научната дейност в България. Същото е и в университетите. Тук-таме има по някой и друг свестен кадър, останал поради лични причини тук. Собственикът е виновен

21

Анонимен

преди 5 години

Ето ви една проста схема - Минстерство на земеделието взима НИМХ. прави нова структура. Уволнява всички 1200 души. После назнача 200 души - от тях 50 души калинки. 1000 души са съкратени. Вече не могат да се върнат в БАН - бюджета на БАН е съкратен. И в новото звено няма работа за тях. А Министерство на земеделието прилапав имотите.

20

Анонимен

преди 5 години

1200 души няма кой да ги вземе. Нека Министерство на земеделието направи една агенция от 150 човека, а другите да ги уволни. Сами ще се върнат в БАН.

19

До 12 и 14

преди 5 години

Нали точно за това пиша - имотите на БАН са с различен произход. Това, което е дарено от частни лица, е придружено от нещо, което се назовава "воля на дарителя". Ако сме правова държава, тази воля не бива да се нарушава.Но с онова, което е купено или строено с бюджетни пари следва да се постъпи така, както ще бъде най-изгодно за държавата като цяло. Чак след това са ведомствените или съсловни интереси.

18

Реалист

преди 5 години

Този цирк ми заприлича като на отделянето на Втория синод на БПЦ.Евала на цярят / май единственото добро от него/, че имаше *** и рече: Като искате втори синод излизате от имотите на Българската Православна Църква и правите си втори, трети или който искате синод, но имотите са си на Българската Православна Църква.

17

Анонимен

преди 5 години

НИМХ нека кажат защото не пуснаха одиторите, с което те се изправиха директно срещу Закона. Не срещу УСтава на БАн - Срещу ЗАКОНА. Те нямат право да отказват одит.

16

Учени извън БАН

преди 5 години

До Всеки учен можеИма учени в СУ, Техническия, НБУ и на много други места. НИМХ към кой университет иска да отиде? Кой университет иска да ги вземе? Колко научни института има извън БАН, университетите? На това трябва да си отговорят колегите от НИМХ. В кое министерство има институт, който провежда научна дейност? Има научен съвет, докторанти, научни проекти и т.н. Аз не знам такива, но може и да има. Има и частни звена, които се занимават с научна дейност.

15

Вътрешни особености

преди 5 години

на БАН:Цедката и изнудването не са, само за да допуснат някого до научна длъжност с научна степен.Друго е по-важното - да го допуснат до позиции, позволяващи да печели от още няколко източника или само да си мързелува на щат, особено ако е жена от заможно семейство.Защото има не един и двама асистенти или обикновени висшисти от научно-помощния персонал, които през целия си трудов стаж се пребиват от работа за чужд интерес,с надеждата да получат по-изгодна позиция. Но това никога не става.

14

Драги ми смехурко

преди 5 години

До ЧАСТИЧНО ?!?!?!?!Нали точно това ще се обсъжда с този, който ще пожелае НИМХ. Както тези неща не са на БАН, те не са и на НИМХ. И може да се окаже, че Министерството на земеделието ще ги вземе, без повечето служители и няма сила, която да спре този процес, след като НИМХ напусне БАН. Да не би НИМХ да командва парада? Много се заблуждава. Лесно да се вика на БАН, но ще е много трудно на министерския съвет.

13

Реалист

преди 5 години

Защо никой не се сеща за Академик Вежди с пожизнената пенсия от 2500 лв.Веждичката стана ли академик или изчаква?Колко познавате с официална пенсия от 2500 лв.?

12

Реалист

преди 5 години

КОЙ иска имотите на БАН, при Дянков не мина номера да приберем имотите на куп и сега ще късаме парче по парче.

11

Всеки учен може

преди 5 години

да осъществява изследователската си дейност не само в БАН.Защо феодалните старци вбесяват българина и нагло придърпват под шапката на БАН ПРАВОТО да бъдеш учен?! Искат шуробаджанашките им шайки да спекулират с научните степени и звания и да доят кандидатите за научна работа, като ги използват като роби и като ниско платени слуги, като източник на подаръци и услуги, а както се знае за някои "корифеи" - нямат нищо против и подаръците кеш! За да те допуснат до докторат и научна длъжност!

10

ЧАСТИЧНО ?!?!?!?!

преди 5 години

Не ви ли е ясно, че ръководството на БАН иска да запази някаква структура, носеща названието НИМХ, за да може и за нея да иска бюджетни пари?Цялата дандания е за пари!На какво отгоре Общото събрание на БАН ще решава съдбата на собствеността, чрез която НИМХ изпълнява функциите си? Има логика да се произнасят, ако става въпрос за дарения, направени на БАН преди 1947 г. Но какви права имат феодалните старци върху онова, което е купувано или строено с бюджетни пари и на общинска земя?

9

данъкоплатец

преди 5 години

Да ги преместят най-накрая щом толкова ревът, но състава да се редуцира минимум с 50-60%. Те да не си мислят, че ще е като сега. Каквото е било до сега в БАН никъде няма да намерят. Ще се молят да се върнат. Както има една поговорка - Не може туй в онуй и душата в рая.

8

Некромонгъри

преди 5 години

До Некромонгъри: Наистина, според мен НИМХ трябва да се премести към Минстерството на земеделието, т.к. то зависи най-много от прогнозите за времето. Да се инвестира в автоматизирана измервателна техника и да се съкратят хората между 60 и 80 %. Няма да има докторанти, проекти и други такива. Само прогнози.

7

Некромонгъри

преди 5 години

Пак кьорфишеци. Развод не е възможен, т.к. тук се прехвърля булката от един жених на друг. Не може без приемащ жених. Такъв засега няма. Т.е. НИМХ искат да отидат в един по-добър свят, където новият жених ще ги носи на ръце, но той може да се окаже гърбав и недолюбащ науката. Например, те си мислят, че МОН ще ги прегърне и ще им дава толкова пари, колкото на целия БАН. Но е по-разумно НИМХ да се премести към Минстерството на земеделието, а там ще им намалят състава на половина и без наука.

6

До 1

преди 5 години

А дали определените от теб като мърди не са някъде другаде, а не в НИМХ?За един приятел питам. Щото не знам колко Общото събрание е резнало от поредно участие в разните му международни срещи, конференции и други на всичкия си изнаучен кадър, въпреки спорния принос на мероприятия като цяло за напредъка на даден сектор, но съм пряк свидетел на неколкократните ликвидации и закривания на наблюдателни пунктове и станции от мрежата през годините. За безкрайното почуда на посещаващите ни чужди специа

5

annybody

преди 5 години

БАН ни виси на шията още от основаването си, но след назначаването на сатрапа-"акад." Тодор Павлов (1947г.) бюджетът им се увеличава многократно; на НИМХ са отпускани толкова, колкото на "великите патриарси" на българската "нАука" им хрумне.НИМХ са едни от малкото, които все пак вършат нещо, а от всичките десетки институти на БАН какво сме видели досега - приложна, фундаментална наука или голословие и жален плач?

4

Анонимен

преди 5 години

БАН = ДС, а ДС не пуска лесно, особено когато има финансова полза. Гледам, троловете на ДС са силно активни, нищо чудно.

3

Рашко

преди 5 години

Как така, ще се цепят от БАН! Че те ако всички работещи институти вземат та се отцепят, как ще оправдаят съществуването си хилядите нефелни хрантутници в БАН?!! Къде ще се пенсионират хора като ст.н.с. Владимир Живков, син на правешкия овчар, уЧен в областта на на амонячните пари и торовите смеси?! Ами другите парашутисти, отрочета на червените фашаги?!! Може ли такова нещо?! Засрамете се!