20

Анонимен

преди 5 години

НИМХ са прави по отношение на материалната база. С тази техника няма как да дадеш точна прогноза. Помня една конференция преди много години. Нашите се хвалеха на един англичанин, че достигнали познаваемост 40%, а той ги посъветва да отчитат обратната прогноза, за да стане 60%. Това си беше чиста проба подигравка!

19

Анонимен

преди 5 години

Знаетели че на Дуйчен му е отказвана титлата академик у нас? едав когато е бил международно признат у нас са го признали? и той ли е комунист? Знаете ли че Ростислав Кашев, мноккратно е критикуван, че не произхожда от правилон семейство? и той е комунист нали? тези хора са правили открития - като например за Молибдена и т.н. Академик не се става без знания.

18

Анонимен

преди 5 години

дали ще израстнеш по времето на комунизма или по вречето на царизма или по времето на капитализма няма значение. Въпросът е - могъл ли да се докажеш като учен, ако не си бил придворен на големия държавник. нека си спомним, че някои от тези "придворни4 като Генчев, Фол и т.н. вече бяха станали известни когато се появи людмила. Специално Генчев се водеше от кликата на "новаторите" спрямо някои наистина регресивни типове като Суслеков. Много лесно ес пришива определението "комунистически учени"

17

Анонимен

преди 5 години

...да изличим историята?Имаше и кадърни хора. не вярвам да си на мнение, че проф. Иваничка Георгиева е лизала *** за да стане професор. Трудът и Българска митология е фундаментален. Има и други учени, които израстнаха през време на комунизма, без да са *** ***. ти ако си *** *** - кажи.

16

до 14

преди 5 години

много се дразня когато почне някой да коментира комунизма и да се оправдава с него. Да, имало е комунизъм и какво от това? съвсем не е истина, че всички учени са динозаври, познавам доста учени, които са заслужили титлите си, знаят езици, ходили са в чужбина, имат международни проекти. Т.нар. "динозаври" са не повече от 200 човека от общо 4000 - смешен брой на фона на некадърните депутати. Но понеже титлите са придобити по времето на комунизма и това дразни хората. Какво да правим ...

15

опетков

преди 5 години

До Анонимен Всички академици, преди 89г. бяха номенклатурен кадър на ЦК на БКП, някои от тях членове на Политбюро. Неграмотните комунисти се кичеха с титли като компенсация за селянията си. С малки изключения в техническите науки, всичко друго беше и си остана "червен ***". Сега е само дърт, червен ***, който чака здравата метла, за да бъде изхвърлен там където му е мястото.

14

Анонимен

преди 5 години

Около 50-те се замисляш за професорска титла. А за да станеш чл. ***. трябва да напишееш фундаментален труд, т.е. отвсякъде трябав да си минал 60-те.Да, има хора в точните науки които са ставали чл-кореспонеднти още 30-ина години, но това е рядкост. ОСвен това някога времената са били други - не е имало куп титли между доктор и доцент. Та нека не се обиждаме на "старец", защото и в НИМХ като ги гледам на снимката не са много млади.

13

опетков

преди 5 години

Много ме разсмя със "заслужените" титли на БАН. С какво са заслужени? Повечето от тях са динозаври, останали от "комунистическото" ни минало и основните им " заслуги" са в близането на та*шаците" на шефовете от БКП. Вземи, отвори сайта на БАН и виж колко института и лаборатории има и кои ги ръководят.БАН трябва дълбоко да се реформира, декомунизира и може би да се закрие тази форма на съществуване. Освен в СССР, може би Куба, КНДР и у нас никъде няма баняджии, хрантутници на държавата.

12

Анонимен

преди 5 години

чета тук обидни квалификации, че академиците били стари. Много е любопитно какав е средната възраст на учените в НИМХ? един учен не може да е млад. От университет излизаш средно на 25-27 години. Докторска защита ти е поне 3 години. теренни, работи, защити на 3 дисертации, за н.с. I ст, н. с. II ст. и н.ст. III ст. - всяка по 2-3 години писанет, плюс събиране на материяли - горе долу на 40 г. ставаш доцент. После - растеж в административна кариера, губиш поне 4-5 години (може и 8-10)

11

Анонимен

преди 5 години

Абе чудно ми е следното нещо - НИМХ дава прогнозите за времето и на Нова и на БТВ, пък те показват температурни разлики от 10-12 градуса помежду си???? Какви са тези прогонози. И на всичко отгоре имат наглостта да не познават винаги. И аз мога така. като във вица - на четни дати ще вали, а нечетни - няма да вали. Може и обратното. Вземете метереозите във Формула 1 - знаят след половин час с точност какво ще е времето. Аз лично предпочитам да чета Синоптик, вместо да гледам измисл. прогн. на НИМХ

10

опетков

преди 5 години

До Анонимен Дори и като *** си неграмотен. Влез в сайта на МФ и виж графика за изплащане и падежите на заемите. До 2025 няма сериозен падеж, а само текущо изплащане на лихви в границите на 400-500 млн. Не че има някаква връзка със статията.

9

Анонимен

преди 5 години

Бан дали е за закриване малко трудно може да се говори на ангро. От всички образователни и научни институции в страната БАн е най-напред в международните класации. Бан има огромен брой патент и спогодби, също и много проекти и то - работещи. Хайде да не ги изброявам. БАН създава сортове домати, БАН работи с армията в областта на миното дело и т. Метереолозите по-добре да си потърсят парите от реклама от телевизиите, които информират. Сега са като просяци.

8

Анонимен

преди 5 години

6 - всичко можеш да кажаш за БАН, но не и че титлите им са измислени. За да станеш чл.***. или академик трябав сериозна защита и много трудове. Сега - винаги ще има черни овци, но тези хора са интигетни. Дали трябав да имат толкова много власт е вееч съвсем друг въпрос, но титлите са истински. Имало е кандидати, които са били отхвърляни.

7

void

преди 5 години

Те имотите които ползва НИМХ никога не са били на БАН - институтът беше вкаран под шапката на БАН изкуствено в рамките на доста извратена реформа. Така че няма какви имоти да освобождават и връщат. А БАН си е за закриване...

6

Анонимен

преди 5 години

Е как - след 2020 ще живеешм от заеми. подготовката вееч започна. Борисов навремето орева света, че ОРешрски взе заем от 1 милиард, а той самият взе заем от 16 миларда.Този заем не е изплатен и наполовина. Ще видите как след 2 години ще поискаме нов заем от 20-25 милиарда. Бавно вървим по пътя на Гърция.

5

Анонимен

преди 5 години

България навлиза в тежка институционална криза, а след 2020 г., когато ни спрат еврофондовете, тогава ще стане интересно...

4

Анонимен

преди 5 години

не мога да разбера защо хидролозите не ги отделят от НИМХ и не ги изпратят към Института по океалнология. Има два института които се заниват с водите и моретата, и отделно има хидролози към НИМХ - безумие.

3

Анонимен

преди 5 години

Като не искате да сте в тежест - напуснете сградата, оставете имотите на БАН, отделете се и оставеет Бойко да ви обзаведе, да ви направи агенция, да ви съкти четири пъти - 1200 човекас сте, а Бан ще си направи един център по метереология от сто души.

2

Анонимен

преди 5 години

Това че цялото ръководство са подали оставки е безумие.Има два варианта - или Бан-ръкводство назначава техен си човек за директор, но трябва да са сигурни че персонала ще се подчинява. Той може да предоврати разделянето.Или положението остаав такова няма заплати, няма кой да преговоря за отделяне. Бунтовете навремето се давеха в кръв, а днес - в безпаричие.

1

гатанка

преди 5 години

И БЕЗ ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТО.ТОЧКА