134

Как така?

преди 6 години

Наскоро си бях в България и говорих с шефа на местното туристическо дружество където живея. Той ми показваши топографски карти и ми каза че някои имена в местността се сменят защото били турски, аз не обърнах много внимание на това. След няколко дни когато отидох до хижа в района и искайки напътствия от хижаря, той ми даде направления и спомена името на поток през който трябва да мина. Името на потока беше на английски въпреки че ние двамата сме Българи и говорим за български поток. Как така?

133

Бончо

преди 6 години

Мусала означава Върхът на Аллах. Въобще не ме интересува какви върхове има в Тибет.

132

Анонимен

преди 6 години

До БончоВземи прочети ,,Моста на Дрина ,,на Иво Андрич и ще разбереш какво значи, Мусала . Пък и в Тибет има Мусала .

131

Бончо

преди 6 години

Мисля, че е по логично да се промени името на връх Мусала.

130

Анонимен

преди 6 години

До Бог прощава Ние - Ами чисто обезбългаряване си е, щом на истинският връх Шипка няма нито един паметник или паметна табела . Само окопите и подаващите се от земята кости показват че там са се били на смърт,,Опъченците на Шипка ,,

129

Анонимен

преди 6 години

Ей му фейсбука на този мискинин - https://facebook/Prof.PetkoStPetkov/Не му купувайте книгата,нека фалира!

128

Бог прощава Ние - НЕ

преди 6 години

Е добре, значи и великата ода на Вазов "Опълченците на Шипка" - трябва да се преименува на "Опълченците на Свети Никола".... Не мога да разбера, какво се цели да се провокира??? Ех, колко стана популярно стихотворението на Вазов - "Па шта си ти"? Не знам, но имам чувството, че искат да всеят смут и да предизвикат бунтове! Това да променяш имена на исторически факти и събития от историята си е чисто обезбългаряване. Проклети да са и те и родовете им кървави!!!

127

Анонимен

преди 6 години

До ЩирлицЩото това си е от векове, Свети Никола .

126

Анонимен

преди 6 години

Предлагам да не му купуваме книгата и да фалира!

125

Анонимен

преди 6 години

Връх Шипка се намира зад хотела и е по високият . Преди него има по нисък . Там са и окопите ,още личат , и позициите на оръдията както са изкопани ,в полукръг .А преди демокрацията и землянките поддържаха символично . Останките от медицинският лагер са най-запазени . Пътят е минавал оттам и е слизал на Червен байр ,днес Радецки ,по ХаджиЦонев мост и Габрово . Сегашният път е построен през 30 те години.И сега още се намират кости на загинали и незнаини гробове . За съжаление .

124

Щирлиц

преди 6 години

По тази..логика,защо да не "върнем"името на връх Мусала,наречен от другарите червени Сталин?Пловдив да преименуваме на Филибе?Пък после пищим,че руският патриарх завря президента Радев,а с него и всички западни угодници в миша дупка.

123

Анонимен

преди 6 години

Професоре Петко,не мой с тия номера! Я си рекламирай книгата по културен начин! Не нам!

122

Анонимен

преди 6 години

Ами да сложим и другото,старото българско име на столицата Средец тогава,София е бил град Средец,наричали го така,защото е бил по средата на българското царство.Що за *** са?Името на Шипка щели да сменят,де сопе,де!

121

Анонимен

преди 6 години

Що скачате, като си нямате най-елементарна представа за какво става дума? Никой не отрича, че събитията са станали на Шипка. Въпросът е, че върхът, на който е построен паметникът, се казва Шипка едва от 1977 г., преди това е Столетов, а преди това Свети Никола. Самият връх Шипка, която Вазов визира, е съседен на този, който сега неправилно се нарича Шипка.

120

Анонимен

преди 6 години

Много интересно е, кой написа тази статия? Тя, ако се прочете внимателно е пълна журналистическа измислица,създадена за да си чешеме езиците! Срамота е да ни взимат за будали! Това е скрита реклама на новоизлязла книга,драги приятели!

119

Анонимен

преди 6 години

Ами и ние да организираме подписка против този продажник!Няма да допуснем гавра с историята!

118

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен На картите от 60/70 години е Свети Никола

117

Не е просто професор

преди 6 години

от великотърновския, а му е ЗАМЕСТНИК РЕКТОР !!!!!!!!!!!Вторият по ранг човек в университета на старопрестолния ни град !!!!!!!Там, където някога е процъфтявала Търновската книжовна школа и е дала на средновековната българската култура учени-светци, днес деребействат скандално смешни "реформатори"!Този чичак е дебел, самодоволен, доскоро е минавал за един от младите, но вече е празнувал петдесетака, което не му пречи да продължава да се прави на младеж и да се напъва да изпъкне всячески!

116

Спомени

преди 6 години

О, Шипка!Три деня младите дружиникак прохода бранят. Горските долинитрепетно повтарят на боя ревът.Пристъпи ужасни! Дванайсетий пътгъсти орди лазят по урвата диваи тела я стелят, и кръв я залива.Бури подир бури! Рояк след рояк!Е тук някой да вижда Свети Никола?????

115

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен113 Найвник !Връх ШипкИ ,Шипча, Шипчи има в Непал ,Тибет . Има и Мадар ,Вая ,БурТас .