174

Анонимен

преди 6 години

Трябва да се върне звездата на партииния дом, бях в Прага и тук на хотел Интернационал има звезда на върха. Като я видях изпаднах във възторг. Щом русофоби като чехите са я запазили, защо ни е не? Но според мен трябва да се построи дом на съветите като интернационал да изглежда, защото партииния ни дом е доста грозен спрямо другите сталинистки сгради по света. Тези в Димитровград са по-красиви от софийските.

173

до Баба ЯГА

преди 6 години

Само дето не е от турско-арабски каквото и да означава това от лингвистична гледна точка!А от Индо-Европейско и е вид "бухалка" на някакво си божество в Индуизма.Но нали "националистите" са от най- просветените и са истински !

172

до 172

преди 6 години

Спри я тази политика в главата си и ще живееш по щастливо.Мумията на Г.Димитров не те ли гони на сън.В какъв свят живеете? Прекалявате със седеращините.

171

Анонимен

преди 6 години

За Шипка не знам,ама за името на най-големия ни храм а и най-голям в Югоизточна Европа категорично ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ ИМЕТО,НЕ МОЖЕ ДА НОСИ ИМЕ НА НЯКАКЪВ РУСКИ МЮСЮЛМАНИН-ДИВ ВАРЯГА!Това е нечуван позор,най големият храм на православна България ТРИСТА ГОДИНИ ПО-СТАРА ОТ РУСИЯ,ДАЛА И АЗБУКА И РЕЛИГИЯ да се именува на руски блатен викинг!За това трябва пак да "благодарим'на "братушките'на "руските братушки"Шаренкокорнеловци и ташкоерменковци и НА ВСИЧКИ ДРУГИ защото никой не смее да гъкне!

170

Шипка

преди 6 години

Тогава как ще се промени стихотворението на Вазов!? Стига необмислени промени! Кога е писано стихотворението "Опълченците на Шипка" и коя година сме днес? Целта може да е друга!

169

х

преди 6 години

До ОчуПричините изобщо не са "неясни",те си имат име,и то е "слагачество"!Българите в тая дисциплина сме световни шампиони!

168

баба Яга

преди 6 години

Бих попитала историка защо не предложи смяна на името на вр.Мусала, тъй като е от турско-арабски произход- "мус Аллах" означава "близо до бога"? Защо не се приема предложението на един политически лидер върхът да се нарича с българско име? Предложението беше св. Иван Рилски? Защо се е захванал с вр. Шипка, при положение, че има по-належаща нужда от смяна на "Мусаллаха"?

167

nina

преди 6 години

Както е тръгнало, няма да се учудя, ако скоро някой поиска смяна на името на България!Престанете вече! Г-н Радев, надявам се, няма да се поддадете на тази приумица. Дори Плевнелиев не е посмял!!!

166

Анонимен

преди 6 години

156 - ОнзиВръх Шипка има и се гордеем с него. Просто някой е решил, че Св Никола е по-висок и по-лесно и достъпен за строежа на паметника. Тъй като и на двата са се водели боеве (ама кой ли ти ходи на училище вече, че да знае), това не е било проблем. Дали, поради популярността на Опълченците на Шипка, или поради просто хранителни натравяне, довело до временна деменция, някой променя името на върха и сега, вие се карате за глупости.

165

Очу

преди 6 години

А колкото за промяната - никой президент с намерение за втори мандат, няма да й се навие.

164

Българин

преди 6 години

До АнонименДа кръстим Мусала свети Никола и историка доволен и народа няма да се бърка.

163

Очу

преди 6 години

Доводът с "Вазов е писал за Шипка", само показва, колко малко знаете, но се биете яростно в гърдите, че сте патриоти.Истинският връх Шипка се намира на километър от връх Свети Никола. И на двата е имало разположени батерии и на двата са се водели сражения.Години по-късно, поради неясни причини, БКП променя името на върха на два пъти. 1951 е преименувано на връх Столетов, а през 1977 на връх Шипка. ...

162

Митев

преди 6 години

Цялата Мара втасала сал Шипка ни пречи!!!

161

Анонимен

преди 6 години

Болшевиките си обичате да се кланяте на господари. С четири очи сте гледали да дойде СССР, вероятно и на Китай бихте полегнали, а защо не и на Америка?

160

111

преди 6 години

Политически правилно е да се прекръсти на" Европейски съюз"!Може и "Америка"!И от сега да се помисли като дойдат китайците как ще се прекръсти!

159

Народът

преди 6 години

Не разрешавам преименоване. Стига! Кой както се сети, предлага безумни идеи.

158

Анонимен

преди 6 години

Връх Шипка е емблема на българската признателност към румънци, финлснадци, украинци и руси.

157

З. Велинова

преди 6 години

Трябва да се следва историческата памет на събитията. Ако по време на сръженията върхът носи името "Св. Никола", значи името трябва да остане такова. Още повече, че героите, сръжавали се за славното име на България са се надявали на молитвите и помощта на светеца, която са и получили.

156

Анонимен

преди 6 години

Местните все още наричали върха Св. Никола- този аргумент не е много силен, защото връх Шипка е на цяла България. Ако се промени името ще настане едно повсеместно объркване, от което историята ни нищо няма да спечели. И в София много хора все още употребяват булевард Ленин, Паркът на свободата, кв. Емил Марков и т.н. , а други нямат никаква представа за какво става дума.

155

Анонимен

преди 6 години

Ами какво сме виновни ние, че Вазов не е учил география в училище и е объркал името на върха в стихотворението си?