194

П.Петров

преди 5 години

До Анонимен 195Символиката е паметника, наименованието на върха е география и история, дай да прекръстим Мусала на Шипка, че е по-висок и ще имаме още "по-голяма" символика ?Нито одата на Вазов се казва "Опълченците на връх Шипка", ни опълченците са се били само на връх Св. Никола, нито битката е само за върха!Вазов има връзка, доколкото одата му е по-популярна от историята и художествените му похвати вкарва в заблуда невежите, че "битката е за върха" и той се "казва Шипка".Е НЕ Е! БИТКАТА Е ЗА ПРОХОДА, А ВЪРХЪТ Е СВ.НИКОЛА!

193

Анонимен

преди 5 години

До П.ПетровТи не разбираш ли, че не става въпрос за карти и географски понятия? Става въпрос за символика и посланието, което носи този връх.Вазов каква връзка има с Коминтерна?

192

П.Петров

преди 5 години

Ето ви карта на битката, там си пише кое е връх Шипка, кое е връх Св. Никола и как точно се казва битката (най-отгоре), къде са войските и как протича битката.lager-namore/wp/SHIPKA-1.JPGИ не забравяйте, че "Опълченците на Шипка" е художествено произведение, а не исторически документ!Това, че комунистите са решили да прекръстят съседен връх първо на "Столетов" после на "Шипка" е показателно, колко може да се вярва на съчинените им истории в угода на Коминтерна и КППС. Върхът с паметника е Св. Никола!

191

Анонимен

преди 5 години

До Не е достатъчноИ комунистите след 1944г не признаваха 3.март, щото Бг 1878г. тръгнала по пътя на капитализма. Пък сега 3. март пречи на бизнеса, щото е почивен ден.

190

Анонимен

преди 5 години

До Не е достатъчноМалеееее, колко си ***?

189

символ!!!

преди 5 години

До Анонимен 188Не разбивайте нещата на парче, не се втелявайте над дребнавостите, проход ли било, връх ли било. Издигнете се над битовизмите! Това е възвишено.Това е СИМВОЛ. МИТОЛОГЕМА. Не пипайте имената на светините!Как не се отказахте от тия комунистически маниери, все с имената да се занимавате!

188

Не е достатъчно

преди 5 години

3 март не никакъв български празник!Подписка за Съединението!

187

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 188"Този връх висок е, ТЯ ще ни съзре, ако би бегали ... Да мрем по-добре"

186

Анонимен

преди 5 години

"Три деня младите дружиникак прохода бранят. ""Прохода" ... Не върха. И питайте баба си и дядо си, до 77ма, как се казваше този връх и защо ...

185

180

преди 5 години

Между футболен запалянко и патриот, разликата е като между педофил и педиатър ...

184

Киряк Стефчов

преди 5 години

Достойни наследници имам, машалах!Да живее негово величество султан Ердоган, Аллах да му даде дълги години живот.

183

176

преди 5 години

До Анонимен 180Кой го казва????

182

П.Петров

преди 5 години

До Анонимен 181То това е проблемът, че не се чете!За да има "историческа памет",първо трябва да има ИСТОРИЧЕСКО ЗНАНИЕ!На старите руски военни карти от времето на битката,върхът ясно е обозначен "Св. Никола".Върховете са позиции, но важното е ПРОХОДЪТ, той се брани, не върха, защото през върхове никой не прекарва войска и артилерия!Проходът е по името на селото "Шипка".Паметникът е "Паметник на свободата", "Паметник на Шипка", селото е "Шипка", проходът е "Шипченски", върхът е "Св.Никола" !

181

П.Петров

преди 5 години

И "шипка" е българска дума.

180

това е символ!

преди 5 години

Как не спряхте да се занимавате постоянно с ИМЕНАТА?! То на хората, то на училищата, то на улиците, топонимите и какво ли не... О, Шипка! Три деня младите дружиникак прохода бранят. Горските долинитрепетно повтарят на боя ревът."ШИПКА Е СИМВОЛ НА БЪЛГАРЩИНАТА! Национално наследство!Не се месете в литературата и историята!

179

Анонимен

преди 5 години

П.Оеррив хабиш се напразни, за хора, който не си заслужават, а не биха те чили.

178

Анонимен

преди 5 години

176 - Хубаво е, че се правиш на парютриот, ама седни и прочети една книга, поне ...

177

П.Петров

преди 5 години

Върхът е "Свети Никола" 1326 метра, "Шипка" е друг връх(1232 m, разположен на север от главното било и на запад от Шипченския проход), а проходът е Шипченски.Вазов пише:"О, Шипка! Три деня младите дружини как ПРОХОДА бранят."Не се нарушава "историческата памет", а и комунистите вече веднъж са преименували върха от Св. Никола на Столетов 1951 до 1977-***.

176

Анонимен

преди 5 години

Там има два върха--Бузлуджа и Шипка..Шипка също е турска дума..А свети Николас е еллин -грък.

175

Анонимен

преди 5 години

А Вазов какво е написал?"Опълченците на Шипка " или "Опълченците на св. Никола"