25

патил

преди 11 години

Проф. В. Стефанов НЯМА думата за учебници, също и по какъв начин да се учи Ботев. Ако погледнете само 1 от неговите "достъпни" и с "добър прочит на досегашната ситуация" учебници по л-ра от 9. до 12. кл., ще разберете защо учениците не искат да ги четат. Или сега професорът пак иска да е шеф на авторски колектив и да гушне едни парици, а?!

24

batevale

преди 11 години

.........И никакви "майчини" езици ! Не убивайте понятието за "Майка България"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

23

batevale

преди 11 години

Непрекъснатите "реформи" водят до стрес всяка система (не само образованието)!...Ако целта е "усвояването" на едни пари--добре! Но резутатът е дебългаризация. Никой ли от светилата на науката не забелязва , че освен турцизмите и русизмите ,езикът ни е ужасно "замърсен" и с англо езичен жаргон......Вече дори и възклицание като "АУ" е за менено с "УАУ"!!!!!!!!............

22

valya.doncheva.5

преди 11 години

До 23Нищо против световното литературно наследство, хубаво е учениците да се запознаят с поне част от него, но на първо място, преобладаващо трябва да бъде българското. Особено при най-малките.Ще ви бъда благодарна, ако споделите своите наблюдения от германската образователна програма. Там в часовете по литература английски и френски автори ли изучават, или немски?Какъв е дялът на немското, какъв на чуждото?

21

valya.doncheva.5

преди 11 години

До 23Как така становището на Златен лъв да пречи на новото поколение да знае род и родина, като той точно това иска?Ще ви посъветвам да направите основен преглед на изучаваното в момента по литература в българските училища. Много голям, почти преобладаващ, е дялът на чуждото. Още най-малките ги подхващат в читанките с ... *** приказка. А извън текстовете на класиците (където ги има), езикът, на който са написани учебниците, само условно може да се нарече български.

20

Анонимен

преди 11 години

До Златен лъвEla i vij v Germaniya,gospodine,dali e pipnato ne6to otpredi stotici godini-istoriya,literatura,pametnici-vsichko se restavrira ,pazi, imalkite dori znayat za kakvo ide re4!Vsiichki vie"demokraticno"misle6tite"osakatyavate novoto pokolenie kato prechite da znae rod i istoriiya,rodnite klasici ,koito izuchavahme,tvorbite na rodnite ni klasici i SEGA sa AKTUALNI!Pisna mi ot takiva demokrati koito s oplyuvane na vsichko rodno mislyat chpromenyat ne6to!Pfu,na psevdointeligenti....

19

Анонимен

преди 11 години

Трябва да се въведе изучаване на навлезли англицизми - гордостта на измекярите.

18

Златен лъв

преди 11 години

Ще се въведе предмет "БЪЛГАРСКА литература" с достатъчен брой часове от 1 (четене) до 12 кл., по който да се изучават произведения само от български автори или народни творци. Така ще има достатъчно време за изграждащото народностен дух словесно творчество и няма да се спори кои основни произведения от най-великите български писатели трябва да отпаднат, че нямало място за тях!!! За чуждонародното литературно наследство може да си има предмет "Чуждестранна литература" с по-малко часове или СИП.

17

лина

преди 11 години

Какво значи "Стига с тия учебници!", та нали децата учат от учебниците. Учебниците трябва да са написани на достъпен език, интересно и разбираемо за децата. И по предметите да има само по един учебник. Какво е това сега, 3-4 учебника по български език , толкова по другите предмети и учителите да казват по кой учебник ще преподават. Образованието в РБългария е едно, за всички деца. И когато децата се оценяват, това трябва да става по един учебник, стандартът за знания трябва да е еднакъв за всичк

16

Златен лъв

преди 11 години

Да, ще махнем цялата продажна и некадърна върхушка, която се е наела да чертае насоките и да определя правилата на българското образование, ще изберем чрез мажоритарни избори личности, които милеят за България, българския дух и култура и тогава от нови и чисти нравствено хора ще бъде проведен конкурс за нови учебници по всички предмети, включително и по български език и литература. Ако не успеем от пръв път - избори до дупка, докато се изрине престъпната ***, която си играе с живота ни.

15

Анонимен

преди 11 години

Не е проблема, че директора работи от 21 год. Проблема е в това, че чакаш края на мес. да си получиш заплатата. Когато постоянно изискват от теб, а не те притискат само, когато се налага постоянно да четеш, да се квалифицираш и да покриваш определени изисквания, няма как да останеш просто един администратор.Но рибата се вмирисва от главата е казал народа.

14

Анонимен

преди 11 години

Стига с тия учебници! Трябва да се види какви програми се пишат и кои ги създават. Учебниците просто материализират програмите. Там е заровено кучето. Некадърници пишат програмите, а после обвиненията отиват към авторите на учебниците.На тях им се дава програмата и се посочват куп изисквания - лоши програми водят като следствие и лоши учебници!

13

Анонимен

преди 11 години

Трябва да се обр. и преподавателите в нови начини и мет. на преп., да се стим. екип. раб. и раб. по проекти.Редвоно изпращане на преподаватели в чуж.,за да видят как се преподава там и след това споделяне на опита с кол.,взаимстване на уч. мат.от цивилизовани държави и въвеждане на новостите в образованието и тук.Да се изкоренят закостенелите обр. подходи.Гледам по физ.вместо да създадат на децата навика да спортуват те ги карат да покриват нормативи и като не мож. се смачкваш и намразваш спорта

12

Анонимен

преди 11 години

До Мистър ХКолега, може ли да пишеш с по-малко правописни грешки?

11

Анонимен

преди 11 години

Мистър Х, моля, не коментирайте образованието.

10

Анонимен

преди 11 години

Качество, а не количество.Не е нормално да завършиш 12 клас и да си полуграмотен, да завършиш висше образование и да изпратиш CV, като си заменил буквите с 6-тици и 4-ки. Не е нормално след, като си учил 12 години англ. език /от 1-ви клас/ да не знаеш, как се пише hellо /показваха преди време по ТВ/ и да не можеш да проведеш един елементарен разговор.Да учиш безумни неща по мат. и да не можеш да сметнеш % или колко тапети да си купиш.Реално, качествено, ориентирано към живота образование.

9

Аз

преди 11 години

Учебниците по химия, физика също се нуждаят от пренаписване! Кому е нужно да се навлиза толкова надълбоко в някои науки. Не казвам да не се изучават, а да се изучават по повърхностно, за обща култура! Пълним главите на децата с куп ненужна информация, а практика никаква! Опит нулев! И никой работодател не иска да назначи млади хора, защото нямали опит! Къде да го натрупат този опит? Нека се помисли в това направление - по малко теория, повече практика, задължителни стажове през ваканциите!

8

.......

преди 11 години

Да се пренаписват без Ботев и Алеко?!Какво ще пишете вътре? По-добре махнете ЗИП,СИП и други подобни глупости.

7

Мистър Х

преди 11 години

Директоракат м моето училище е от 21 години и отгоре - беше там когато аз започнах пърив клас, сега пак е там. Познавам още няколок такива директорки, които са "доживотин". В това отоншение сем като средновековието -там игуменките на манастирите не се сменяли докато не умрат.

6

Мистър Х

преди 11 години

че трябав нов прочит -трябва, но той не трябав да е идеологически (махаме Ботев, Левски стгава престъпник) а по-скоро свързане с опоростяване на материла и да се учи само най-основното, а и то да се презентира с протектори и интерактивни игри. такае на запад. Вместо да предаваш двучасов урок за АСпарух пускаш кадир от филма за него със протектор и обясняваш междувременно.