173

БАЧКАТОР

преди 11 години

Аз пък искам САЩ да почнат да разбиват скалите под краката си. Нека да печелят милиарди долари халал да им са. Чистата почва и реките не се купуват с долари . Нека пият газ, наздраве!

172

както обикновено

преди 11 години

"ЖАДНОСТЬ ФРАЕРА СГУБИЛА" - мужика с железните зъби го е казал и така и праи...Ми имаш газ, продавайго нормално, печели нормално, ама не! на целия свят ше казваме колко сме велики и да ни слушат и робуват...За това във всички енциклопедии са определени като ВАНДАЛИ! СИЛА ЕСТ -УМА НЕ НАДО- па си е техна истина.Ше си смъркат сами техния газ много скоро, само избушения отсъветската пропаганда *** бг ще им лиже усрания ***.

171

НЯМА значение

преди 11 години

Хора аз съм изчел почти всички пророчества.За Щатите в бъдеще не се говори. За Русия да. Направете си и вие труда да ги прочетете ако не вярвате и си направете изводите!А ние от България сбъркахме съюзниците за пореден път.

170

руснак

преди 11 години

МОКРИ МЕЧТИ НА БРИКСЗапада грабеше от колониите, доеше цял свят! Ха сега да си сменим местата, и ние да го надървим, а те да въртят седалището! Да не им закърнеят ***!

169

до 199 от славянин

преди 11 години

Руснаците имат ядрена енергетика, военна и космическа промишленост, а те както явно ти не знаеш са високотехнологични отрасли, а истинската причина според мен да са слабо развита икономика е точно преизобилните им природни богатства (които ги карат да лентяйстват, а не да бачкат здраво) плюс спецификата на тяхната ''широка славянска душа''! Съчетанието на тези два фактора ги прави такъв народ и такава страна и за да се вземат в ръце наистина трябва да спрат да разчитат на природните си ресурси!

168

Анонимен

преди 11 години

Руснаците ако имаха и един високо технологичен продукт който да им носи висока добавена стойност нямаше да треперят, че не могат да си продават суровините, и че валутата от запада ще секне. А причината Русия да е по слабо развита от западните страни е. че там хората не са суверена, те са маргинализирани и обществотото се развива бавно, съответно и икономиката. Което наблюдаваме и тук в бившата губерния.

167

славянин

преди 11 години

Русия и само прясна вода да изнася ще си върже бюджета (на нейна територия текат над 120 000!? реки)! Ето заради това хиените сън не ги хваща, защото тя има от всичко по много, а те нямат!

166

до 190 от славянин

преди 11 години

Интересно дали онези 16 американски щата, които забраниха фракинга на своя територия дали не са станали част от Руската Федерация, ***!? А може би и Франция е станала руска *** щом и тя го забрани!? Освен това Русия изнася и петрол и то най-много от всички, а той няма заместител!

165

славянин

преди 11 години

Шистовият газ е един голям балон и една голяма екологична бомба, които скоро ще гръмнат, да му мислят тези на чиито територии ще стане това! ''Особеностите на шистовия газ е, че той не се транспортира по магистрални газопроводи и не може да се втечнява и изнася, той е за местен пазар на потребление тъй като в състава му влиза голямо количество азот и други газове освен метан, което го прави в пъти по-скъп от конвенционалния, поради големите разходи по пречистването му''! Проф. Иван Добрев

164

Човекът Пингвин

преди 11 години

На Южния полюс открили нефт и Американците решили да освободят пингвините от диктатурата и да им подарят демокрацията!

163

bobo

преди 11 години

Rusia e v agonia, koito shte produlgi dulgo no shte e okonchatelna. Rusnazite opredeleno gubiat pozizii i vuv vrata im dishat kitaizi, indiizi i amerikanzi. Niama da ustoiat i v kraina smetka shte karame koli na tok, a ne LADI , jajajajaja

162

до Люсиен

преди 11 години

Не! Плават към Сирия ама не със шистов газ ами с бомби, за да им докарат демокрация :D

161

Анонимен

преди 11 години

Идва голям и дебел х.... за щатите:Китайската компания Lenovo открива своя първи завод в САЩ! Явно китайците надушват от далече трупа на щатите, та се готвят да заемат места за момента в който в щатите работната сила ще бъде по-евтина от китайската... после разправят че комунизма бил лош:))

160

Анонимен

преди 11 години

Ми ясно е руските ***, са единствените срещу шистовия газ, а и причината е ясна руснаците фалират, ако Европа не им пълни олигархичните г.зове с евро! Само че и на този руския шантаж му идва краят.

159

BIG AL ::)))))

преди 11 години

БОтокс, ботокс и още , и още , доклато се ПУКНЕ руското джудже !!Нов метод за извличане на природен газ и петрол от шистови образувания, който не използва спорната технология хидрофракинг, по-евтин е и добива повече суровина, представи в началото на август американският енергиен консорциум Чимера (CHMR) с регистрация в Хюстън, Тексас, съобщи сайтът mediapool.bg.В средите, занимаващи се с добив на нефт и газ, Чимера е позната основно като един от лидерите в производството на поликристалинни диаманти, предназначени за длета за сондиране.Откритието е разработено в Китай и с първите му изпитания е постигнат с 65 на сто по-голям добив в сравнение с досегашната технология за хидравлично разбиване на шистите, съдържащи газ и нефт.В основата на новия начин за добив на шистов газ стои изкуствено създаване на екстремална топлина в шистовия пласт, чрез екзотермична реакция, водеща до увеличаване на възможността за извличане на въглеводороди.Методът е с пъти по-евтин от познатия хидрофракинг и дори от последния представен през февруари тази година алтернативен начин за извличане на газа от шистите чрез втечнен пропан (LPG) вместо с вода.Сега е любопитно какъв ще е отговорът на петролните и сервизните компании, които с развитието на шистовия нефт и газ променят разбиранията си, коментира mediapool.bg.Всеки един от посочените по- горе методи за интензификация на пластове от шистови формации има своите плюсове и минуси.Очевидно е обаче, че ключът към успешното развитие на шистовите залежи е постоянното подобряване и внедряване на новите постижения, както и прецизно контролиране на всички етапи от процеса...................................Още ботокс , още , още , ще му трябва на джуджетооо...:))))

158

Анонимен

преди 11 години

Нека да дупчат .Ама накрая да няма "марсианците са ми виновни".

157

Стефо

преди 11 години

"Chevron. Оказа се, че според тях американският енергиен гигант ще плати на Румъния между 3,5% и 13% от стойността на откритите залежи."източник>dnes.bg/world/2012/05/04/i-rumyniia-planira-da-zabrani-dobiva-na-shistov-gaz.157987,1Това ли искаме за България, това ли ще ни направи по-богати. Колко ще достигне до обикновените хора и колко ще си го разпределят под масата?

156

Стефо

преди 11 години

Има и по-безопасни начини да се добива шистов газ мисля, че в Австрия го правят. Разбира се, че има и рискове и АЕЦ има рискове, но има начини да се минимизират. Въпросът е в контрола, не знам в България как ще има добър контрол и то над толкова силни корпорации като Chevron, парите ще изграят по-важната роля, а за екологията няма да им дреме. Освен това нали уж излязаха тайните договри на Chevron в Румъния>dnes.bg/world/2012/05/04/i-rumyniia-planira-da-zabrani-dobiva-na-shistov-gaz.

155

Анонимен

преди 11 години

Кой не му е изгоден руския газ , да не купува. Ако изкочат по-евтини алтернативи много ясно, че няма да работим с Газпром, до тогава трябва да действаме на принципа на *** -никога не се пуска от един клон, преди да се е хванала за друг.

154

до 182

преди 11 години

Я, да видим кой се изказва неподготвен? Как се добива шистов газ- хиляди тона вода се смесват с пясък и около 6-700 радиоактивни и високотоксични химикала(имената на които била"фирмена тайна")тази смес се използва само за ЕДНА сонда,предизвиквайки взрив в края на сондата, който способства образуването на шистов газ.В последствие тази вода и съставките и се излива "някъде".Забележете това е за една сонда само! Откъде се взема толкова вода и какво я правят после,какво става след взрива? А, 182 ?