23

Spoke

преди 12 години

Да бе.. и колко трябва да е истинското вино ? 50 лв. чашката? ай сиктир нещастници! Вино не пия,защото е вредно и вдига много кръвното налягане,още повече ако го употребяваш с цигари... ужас! Най-добре 50 грама домашна ракия и край на мача!

22

до 11

преди 12 години

Технологията, която си описал се използваше едно време във винпромите за да преизпълняват плана :))) днес повечето винарни в Бг правят виното преобладаващо от грозде с малки изключения разбира се :) и причината за това е, че изкупната цена на гроздето е доста ниска между 50-70 стотинки, а за някой директни сортове дори по-ниска, но те официално не се разрешават за промишлено производство Лично аз редовно си купувам вино от шатото преди Сливен мисля "Вятърни хълмове" се казваше :) добро и нескъп

21

Анонимен

преди 12 години

На колкото чужденци съм предложил асеновградски мавруд, на толкова им е харесал и са питали за още :))) а като им кажа цената си мислят че се бъзикам :))) е после си копуват по цели кашончета :)))

20

Tulski

преди 12 години

В моето село един познат продава домашно вино правено от мавруд - 2.50 литъра. Обаче е убиец и си струва парите. Тези по магазините дори и дето са 100 лв бутилката не вървят пред него. Само подбрания суров материал / гроздето/ мисля го купува към 1 - 1.20 лв от определен човек. Някъде е наполовина от цената на готовото вино. Казвам ви го да имате представа горе - долу колко върви качествено домашно вино от добър материал.

19

ценител

преди 12 години

Хубаво вино става от хубаво грозде! Но иска и да му баеш, и то да знаеш как, за да стане :)Хайде честити празници и наздраве!!!

18

до 8 винара

преди 12 години

съдейки по цената, която си написал за гроздето и куп други глупости мога да заключа че и хабер си нямаш от винопроизвидство :)Винените сортове грозде са между 60 и 90 ст. с някой изключения, така че добро вино може да намериш и за 2 лв. и за 20 лв., а да не говорим, че от голямите търговски вериги, вероятноста да вземеш хубаво вино независимо от цената е нулева :) причината е, че повечето не съхраняват виното правилно и дори най-скъпите вина губят своите качества ......

17

Анонимен

преди 12 години

Аз пък заложих на българско, бутилирано, нашенско, тук от изба Магура. Ще го видим след час-два що за стока е и дали ще ни спечелят като редовни клиенти.

16

аsh

преди 12 години

... Забравих ... и на прасето краката... в тавата

15

ash

преди 12 години

Мвруд, Алжирка и Широка мелнишка----- трима приятели верни:)) ВЕСЕЛА КОЛЕДА

14

Анонимен

преди 12 години

За доброто вино трябва не само грозде ,ами и дъбово буре от висококачествен дъб в което да отлежи. Цената на виното обикновено се повишава от буретата.При най-висококачествените вина виното отлежава най-много 3 пъти в бурето.След това буретата се продават на по-слаби винарни. И тогава все още правят добро вино.Веществата в дъбовата клетка се изразходват с течение на времето.И ако някой ви каже ,че виното е отлежало в 100 годишна бъчва ,го подминете с усмивка.

13

Има хубаво вино

преди 12 години

Има хубаво вино. Нарича се Бордо. И е от 20 лева нагоре бутилката.

12

до 2

преди 12 години

Я кажи какви чужди вина взимаш и продават ли се на нашия пазар? И аз винаги си взимам вина от 10-15лв и нагоре, но не са чак толкова хубави. В сравнение във Франция в което и кафе да седнеш, чаша вино е само 3-4 евро, но виното е прекрасно. Тук хем толкова грозде имаме, толкова винпроми и накрая пак помия.

11

Анонимен

преди 12 години

Виното и във винпромите вече се прави не от грозде, а от химикали, оцветители, ароматизатори. Преди години пазарувах в едни складове и там бяха наредени малки шишенца от по 50 гр. на които на етикетите пишеше Мавруд, Кабарне, Мерло и т.н. имаше над 20 вида сортове и то на ниски цени-няколко левчета. Като попитах какви са тия шишенца и ми обясниха, че това са концентрати с аромати на съответния сорт грозде, едно шишенце е за 100 л. вино, като към 100 л вода се добавя съответното шишенце-ароматизатор, спирт, оцветители и подсладители. Захар няма грам, защото е скъпа и нерентабилна. Така с около 10 лева се правят 100 л. химикалено вино, а главата те боли от спирта, вкуса на виното е някакъв химикален и изобщо е пълен ***, който съм сигурен че е и вреден за организма. Лошото е, че не само дребни търговци, но и големи производители на вина правят същата химия, като гроздов сок дали има 10 %, всички евтини вина даже и до по-скъпите от порядъка на 7-12 лв са точно такива никакъв вкус на вино, изобщо не те загряват, а после главата те боли, но това е пак повтарям заради различните химикали, които не могат напълно да се преработят от черния дроби и с кръвотока достигат до гл. мозък, като причиняват главоболие

10

Анонимен

преди 12 години

Абе въпрос на вкус -

9

холандец

преди 12 години

Всичко българско е менте. Българите - също.

8

до askhole от винар

преди 12 години

Направо се засмях като ти прочетох поста. Откъде го купи това вино? Менте е било. И статията е менте, щом пише, че под 80 ст. вино от грозде няма. Журналята нямат представа какво пишат. Да речем горе-долу от два килограма излиза един литър вино. Как ще дадеш лев и петдесет за гроздето и ще продаваш виното за 80 стотинки? Като сложиш труд, транспорт и ред други, бих казал, че вино под два лева литъра е менте - правено от химикали. И ТО САМО ОТ БАБИТЕ НА ПАЗАРА, ЧЕ ТЯХНОТО ИЗЛИЗА ПО-ЕВТИНА ЗА ПРАВЕНЕ. В магазин бутилка от 700 грама под 6 - 7 лева е менте. Но дори и да струва 7 лв., това не значи, че изцяло е от грозде - наполовина е. Просто контрола е никакъв. За да пиеш добро бг вино трябва да се брпъкнеш по 10 лв. бутилката минимум.И в България се правят прекрасни вина. Но почти 100% са за износ. Ако имаш хора във винзаводите в Сухиндол, Свищов, Павликени ... поискай си кашонче "Каберне Совиньон", "Гъмза" или "Мерло" и тогава говори лоши ли са българските вина. За съжаление така става у нас Така беше и така продължава. И С ПАРИТЕ СИ ДА ДОЙДЕШ - ВРЪЗКИ ТРЯБВАТ.И пак да кажа: Хубаво и евтино вино от пазара, но не от ***, защото купуват менте и го продават за истинско. Най-добре опитвай. Искаш ли купешко - над 10 лв бутилка от 700 грама.

7

Дедо от СелУ

преди 12 години

Винпромите правят вино от вода, захар и малко гроздов сок за цвят. Затова боли глава на дургия ден. Купувайте само домашно винце, то е ог грозде.........и още нещо - не купувайте никога вино дето не е с коркова капачка ами винт

6

Анонимен

преди 12 години

за тия продажби най много реват от една организация на булгарските винопроизводители видите ли домашното вино не става купувайте нашето по 7-8 лв. бутилката от 700 гр. ама ние да не сме толкова прости купуваме си грозде по 50 ст. и си правим вино така производителя на гроздето си получава веднага парите ти си правиш качествено вино а тия с винпромите дето се скрънзат да дадат 30 ст. за кг. грозде остават като измаменото камилче и защото имат пари реват по всички медии против домашното вино духай

5

Анонимен

преди 12 години

И от гроздето става вино.

4

askhole

преди 12 години

Съгласен с номер 3- единственото хубаво и пивко бг вино, което съм пил е от един дядо, в пласпаснова бутилка за смешни пари. Такова вино никъде не улучих по магазините, за съжаление.