19

do 16

преди 12 години

da qko bachkane ot indiicite

18

някой

преди 12 години

До: номер 5Не се притеснявай, цар Киро сам ще си го вземе - нали и той е "индиец"!!!

17

някой

преди 12 години

Само да не казват къде е кораба че да не научи цар Киро!

16

Кралицата до 5

преди 12 години

Когато англичаните са "крали" среброто от Индия, цената му там е била близо до нулата, щото индийците за нищо не са го ползвали, докато са се къпели голи в реката Ганг.Англичаните са забогатяли от ЯКО БАЧКАНЕ - нуждата от суровини идва като следствие, а не е причината. Но за ленивите, непредприемчиви, прости и завистливи ориенталци това не е лесно за разбиране.

15

БТК

преди 12 години

Хахахахахаха "торпедиран" ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ

14

До девети

преди 12 години

Кефиш ме максимално. Тръгнал си за глагол да ми разправяш, а говориш за некви "глупУсти"

13

Инкогнито

преди 12 години

До 12: Сладур! Измисляш си нещо и почваш да се възмущаваш, че някой не го спазва, за да оправдаеш комплексите, което изпитваш към ингилизите и вълната от омраза, която следва. Направо безценно.А това, че за пръв път чуваш за този бизнес само издава ниската ти обща култура и ограничения ти мироглед.Иначе разтоварването ще стане точно както става при акостиране - през отворите на трюмовете. Роботите на Odyssey Marine и по-дълбоко могат да слизат, изобщо не се притеснявай за тях. $184 млн. са си това все пак.

12

хайванин

преди 12 години

Интересна история.А това сребро дали е било платено от англичанчетата на индийците по пазарни цени,ха ха ха!За пръв път чувам,че имало такъв бизнес-търсене на потънали кораби и разграбване на ценния им товар,то нямаше ли такава клауза в конвенцията за морското дъно,където беше забранено от потънали кораби да се взема каквото и да било!Ама щом е за далавера и пари няма забрани май.Иначе ми е интересно техничаски как ще стане изваждането на среброто,тъй като 4700м. дълбочина си е сериозна работа!

11

фен на хан Крум

преди 12 години

Срам! С грабежи от колониите някой дръпнаха напред. Дърпаш евтини суровини и пласираш обратно продукция в колонията.Най-голямата колониална държава преди 30 г. бе ...България. Каквито суровини ни трябваха ги получавахме евтино от СССР / без да поддържаме колониална войска и администрация /. След това всичко обратно се изнасяше, без особенно да е качествено. Затова България дръпна напред и само българските натворени грешки ни попречиха да сме по-добре. Сега сме в калта - без суровини и пазари.

10

Анонимен

преди 12 години

Спорите за глупусти, и все пак оръжието е "торпедо".Това е масовото название, но "торпила" също е вярно. И от там идва "торпилирам".

9

:)

преди 12 години

Спорите за глупусти, и все пак оръжието е "торпедо", а глагола в минало свършено време - "торпилиран".

8

Анонимен

преди 12 години

не съм много сигурен за "торпилиран"....идва вероятно от наименованието на оръжието - торпила, което е грешно. оръжието е известно в цял свят като торпедо...оттук "торпедиран" може би е по-правилно. Откъде се е взела " торпилата" понятие си нямам....

7

Анонимен

преди 12 години

230млн долара, а това е само един кораб идващ от една от тогавашните британски колонии.И ние сме тръгнали капитализъм да развиваме, че да им стигнем стандарта.

6

Анонимен

преди 12 години

Ако и в България даваха 80% от стойността на намерените съкровища нямаше да има хиляди претопени на злато тракийски накити!

5

Гоце

преди 12 години

Кръвоумешените да върнат среброто на Индия...нали от там са го крали

4

Анонимен

преди 12 години

Дано чая да се е спасил !

3

Салахадин

преди 12 години

до 1:Ми те тия нашите журняла щото само знаят "РОМ" как се пише, да ги четкат.За тази дума не се изискват кой знае какви знания.Ама за торпилиран само ние старата грамотна генерация сме в час.Ама то журналистика в "Тракийския" или "Черноризец храбър" всеки може да изкара.

2

Анонимен

преди 12 години

И аз за първи път чух, че имало провинция КаталОния в северозападна Испания, ама какво да се прави, какъвто редактора - такива и журналистите. Впрочем, в две статии вече използват името КаталОния в този портал, май вече са я прекрастили завинаги тази провинция.

1

Благун

преди 12 години

Не бях чувал израза - " торпедиран " ! За торпилирани кораби съм чувал . Пази боже от такива *** с *** опити да " обогатяват" бедния ни език!