88

преди 15 години

Преди 23 години, когато аз се явявах на курсове за любител водач на МПС имаше инструктори към СБА, имаше полигони, имаше система на обучение за правилника на движение, изпитите се провеждаха пред КАТ или ДАИ като съптветно бяха 3 изпитаЛ на листовки, на полигон и градско! Хайде сега някой от вас, които сигурно са взели книжка преди 5-6 години и се имате за най-велики да ми обясни как се научихте на успоредно паркиране, да маневрирате в ограничено пространство, да потегляте под наклон и да реагирате на неочакнвано препятствие на пътя, при положение че никога не сте стъпвали и на полигон????!!! А изобщо и не искам да коментирам за рушветите които се дават на инструкторите, а те съответно на провеждащия изпита! да не говорим, че сега и с основно образование може да вземеш книжка, даже и да ен можеш да четеш! А изобщо не искам да повдигам и въпроса, че автомобилът вече не е недостъпен лукс и едва ли някой, ще си остави книжката на трупчета за 2 и повече години! Точно обратното - веднага се мята на колата, фаз до ламарината и къде свършва - това го показват статистиките! така че не се перчете и не се правете на умни, ами си спазвайте правилата, защото точно такива като вас са проблема в движението! По точно - липсата на търпение! Затова светофарите не ги е-вате, знаците за ограничения също, паркирате където сварите, защото ако има начин и до роалетната в къщи ще си ходите с кола! Презумпцията на тези промени е, че човек първо трябва да разбере, че колата не е само удоволствие и не само вие сте с коли - научете се на уважение към околните! Пък като искате да карате бързо - купувайте си совалки и отивайте в космоса! Да, вярно е че от 1600 куб см, се вадят 180 к.с., ама защо трябва да ни го доказвате на пътя????? Помислете, пребройте до 100 и после критикувайте, че се наглледах на трупове по пътищата!!!!!!!!!!!!!!

87

TAD

преди 15 години

ЕЛЕМЕНТАРНО е! По цял свят застрахователите качват ГО за следващата година, ако имаш 1-но ПТП по твоя вина (примерно с 15%), ако си с 2 ПТП-та по твоя вина (примерно с 40%), за 3 - 100% нагоре, толкова е лесно... Вместо да слушам "приказки" от Р. Агайн. А в Англия, ако караш червена кола застраховката ти е с 5%по-скъпа. Учудвате се? И аз се учудих в началото, но статистиката им показва, че червени коли карат шофьори със състезателен дух :), т.е. с повече нарушения за скорост=повече риск... Но за съжаление в този Закон няма личен интерес и депутатите не се стараят да влагат много разсъждения и да проучват чуждите практики :( А ние се трепем по пътщата в мирно време, то и едни пътища...

86

преди 15 години

Сложна работа.. Не знам кой е по-опасен - 19 годишен с ГОЛФ или 65 годишен с ЛАДА който не може да види по-далече от носа си и кара тип 'каквото стане' . Ако въведът изпити за всички над 65 години сигурно на 100 ще го издържи 2ма . Защо дискриминират младите водачи ?! Миналата година така един старец ме отнесе - не видял мотора, и то при положение че наистина карах бавно. Има хора с по 10 години СТАЖ само на документ и реални 2 км. - майка ми примерно, а има и хора с по 2 години стаж всеки ден на микробуса или мотора. Отделно че и на 1.6 мога такъв чип тунинг да ти направят само да си платиш че ще им се завие свят. А и самите нови модели от 1.4 изкарват по 90-110 коня което си е доста. Пак недоизмислено Made In BG.

85

alankulu

преди 15 години

ne kubicite ne konete ami kukite trqbva da opravite i puti6tata maloumnici daite im 2000 lv zaplata i koito go hvanete s podkup zatvor da vidim dali nqma da se spazvat pravilata a do tva za mlad 6ofior 1.6 dvigatel pulna glupost dne6nite malolitrqjki vadqt po 100 konq napulno dostatu4ni za prebivane na mnogo hora

84

Нико

преди 15 години

Добре аз като си купих кола с обем на двигателя 1,8 каква да правя да не си карам колата ли?Да я оставя в гаража и да чакам чудото след 2 години.

83

STARBUCKS Baltimore

преди 15 години

Kolko ti e ogranichenieto na skorosta ?

82

преди 15 години

За това, разбира се, е виновен Иван Костов.

81

преди 15 години

всякакви малолитражки, дори и под 1000 куб.см., но съм съгласен, че въпросът тук е икономически. По-целесъобразно ми се струва да се ограничи мощността на двигателя до 60-70к.с., както предлагат по-долу.

80

преди 15 години

Като взех книжката преди 4 години имах 27 вместо 39 точки, този закон си е от доста време ?!? А това с кубиците са пълна тапня, мощноста все пак са киловатите, защо има ограничение в кубиците а не в конете. Новите 1,4 литрови двигателчета спокойно достигат 180 коня вече, *** политици

79

Илиян

преди 15 години

КАТ са мишоци! Спряха ме с 85 км/ч на съвсем неоживено място в рамките на града, написаха ми акт, дадоха ми постановлението след повече от 3 месеца и с ужас виждам 150 лв. глоба + 7 точки + без книжка за 1 месец. при условие че повече от 10 години имам книжка и никога не съм правил нарушения преди това. Сега няма кой да кара секретарката на работа и да я пребира, допълнително вкарват фирмата в разходи и зорлем ме карат да карам без книжка да стане още по-голяма беля

78

dast

преди 15 години

искам да кажа на измислилите този закон да си eбaт майката, и наистина това е дискриминация... защо те не са били така, с малко точки и там ограничението в кубатурата на автомобила... ако някой може да ми отговори да действа..

77

преди 15 години

Хубаво! Но сега нека помислим малко по-логично и заедно да стигнем до решението, че това с 1600-е куб. см е пълна тъпотия.1. Каква е дефиницията за млад шофьор? Ако е 2 години стаж, как определяме стажа? Ако книжката съм си я взел преди 10 години и нямам и 1 км стаж, това прави ли ме 'професионален', а не начинаещ шофьор? Пълно с противоречия и недомислени неща.2. Ако имам кола с ДВГ с обем 1600 куб. см, но колата ми е лекичка не е ли малко по-различно това отколкото ако същият този двигател е на кола с тегло около 1400 кг? Поредната тъпотия.3. Ако аз съм и не си спазвам закона и на каруца да ме сложиш пак ще направя белята. Да не говорим, че това няма да се промени и след 15 години стаж.4. По памет цитирам, че най-тежките катастрофи стават при неправилно изпреварване и след употреба на алкохол (не се сещам кое точно беше на първо място, предполагам първото). Е как точно ограничаваме произшествията с този закон?! Биваше някой да се замисли май... Но май не им плащаме за това...

76

mlada shofiorka

преди 15 години

zdraveite :)dosta dobro reshenie za mladite shofiori - zashtoto vsichkite sa edni stresnati...az imam knijka ot mesec i vse oshte me e strah da karam. No pyk interesnoto e, che imam 39 kontrolni tochki na talona - i ne e greshka - pravilno sym vidqla - naistina sa tolkova.

75

G.

преди 15 години

Номер 73, ти си шофьор на 10 месеца. Хубаво! А представи си колко като тебе шофьори са били на около 10 месеца шофьорски стаж и са свършили в статистиката на КАТ и погребалните бюра.Не е дискриминация това. В никакъв случай. Това е начин да ви запазят живи. Ще имаш време, ще караш после.

74

G.

преди 15 години

Номер 71, наистина дори 1.6 е мощен автомобил за неопитен шофьор. Ти предлагаш 1000 кубика и нямаше да е лошо предложение, ако българските семейства имаха такива автомобили. Т.е. падне ли летвата под 1.4, това означава, че тези млади шофьори няма да има какво да карат, просто родителите им нямат такива коли.Предполагам, че 1.6 е средната или най-масова мощност на регистрираните коли в България. Поздравления за хубавото решение.

73

Ivo-DE

преди 15 години

Аз съм шофьор от 10 месеца, но не съм направил нито едно ПТП. Колата ми е 1791 куб.За мене това с по-малкото точки си е чиста проба дискриминация и израз за двоен стандарт!!! Нали такъв, който непрекъснато прави нашушения така или иначе доста бързичко ще си изгуби точките от талона? Защо да са по-малко не разбирам???А че глобите за джигитите трябва да се вдигнат драстично аз съм ЗА! Но това да важи за всички, а не само за "простосмъртни".България - страна на дискриминацията и на принципа за едни може, за други не!!!

72

Led

преди 15 години

Всичко това е добре но пак май се изхвърляме.По какви пътища управляваме автомобилите си ? Около тях /пътищата/е малък кошмар-знаците са накичени като на коледни елхи има няма нужда -60 :40: и после елате пиленца при Батко!Липсва ни култура на пътя както и навсякъде другаде.Никой никого не признава за нищо и това е лошо.Дано поне големите санкции ни понаучат поне!

71

преди 15 години

Това отдавна трябваше да стане. Разни пишлемета, вчера взели (по един или по друг начин) книжка, се качват на автомобили с двигатели 2,5 - 3,0 литра и мощност 160-200 к.с. и се мислят за Шумахер. Дори 1600 куб.см. са много за тях, аз бих ги намалил до 1000 - за първите 3 години шофьорски стаж.Останалото от новия закон са тъпотии - вместо да направят така, че да се кара по-леко и да се стига до крайната точка по-бързо, тия ми слагат камери и радари, че и глобите повишават. Държавата има пари за камери от по 30 000лв., а няма пари за раково болните, които умират от липса на лекарства. Това не е държава, а смрад!

70

преди 15 години

Комунисти мръсни!

69

тома неверни

преди 15 години

колко лесно манипулируеми сме баси.чак ме е гнус.как не виждате,че ченгетата не мислиат за нас,те тарсиат как да палниат джоба.да сте видели да се е отменил закона за ЗАБРАНА ЗА КАРАНЕ С ПОТАМНЕНИ СТАКЛА,ама онези карат нали.аз лада,москвич трабант с тамни стакла не сам виждал.като карате покраи знак 40 км,неравности по патното платно,а вие сте минали без проблем с 60 или 70 км-Е ШТО ЗНАКА ДА Е 40 КМ В ЧАС А?е това е истината-Е ТОВА Е ИСТИНАТА,ДА СА ТЕ ДА НИ ГЛОБВАТ,ДА НИ ***,ДА СА ТЕ КАТ.че иво,мари,гошо и т.н. имеха се трепали-сме СТАТИСТИКА