34

НималсSS

преди 3 години

А пък екип от френски учени научно доказа че стоунхендж в англия е създаден от цивилизация която е дошла точно от Българските земи !!! А Глаголицата е много - по древна за справка Пещерата Магура !!!Айде на чешките учени жените да го ............:)

33

Анонимен

преди 3 години

Чехкините нищо сензационно не са открили. Най-старата писменост в Европа е тракийската, а Глаголицата до голяма степен я копира. 2000 г. пр. н.е. е съществувала развита тракийска държава със своя писменост, която е обхващала Тракия и Мала Азия.

32

Анонимен

преди 3 години

Кирил и Методий са религиозни агенти на Източната Римска империя. Не са българи. В крайна сметка България кляка на гърците и им приема тяхната религия, а не обратното.

31

Bulgur

преди 3 години

Нека първо уточним.Прабългарите славяни ли са или просто сме допуснали учениците на Кирил и Методий да ни ограмотят. Славянската азбука е поръчана от Великоморавския княз Ростислав на Солунските братя. Чехите са сегашните Великоморавци. Това е само началото на просвещението ни...

30

ДДРОнег

преди 3 години

Най-вероятно самата статия е неточна !!!Абсолщтно нелогично е, един народ да не използва друга писменост, преди да изобрети своя !!!Ние също сме изпо0лзвали и гръчка писмена, както и свои руни, преди да се наложи глаголицата и след това кирилицата!!!А народ без писменост, своя или чужда е диво племе !!!Но интересното е, че пишат само, че е византийски монах, не споменават прозихода на Кирили и Методий ?! Византия никога не е измисляла чужда азбука, тя е налагала своята !!!

29

Анонимен

преди 3 години

"Във всеки случай никога не е бил такъв, който милее за благото на България------Напротив, милеел е.Даже повече, отколкото можеш да си представиш."------И как е милеел? Като служи на Византия, а не на България? Ти ако милееш днес за България, ще бъдеш ли гръцки държавен служител и ще убиваш ли българи във война?

28

обикновен

преди 3 години

Наслушали сме се на чешки учени за нашата история, стига! Хора, които си немат своя история ис какво да се гордеят, се бъркат в чуждите и ги развалят, айде нема нужда! Те затова ли пишат и днес с "немски букви", по традиция!?Първата "славянска" азбука е подарък от българите Църхо и Страхотна, съставена въз основа на българско наречие, щото КоминтернО още не е бил създаден, и е немало македонци да измислят друга, а немците са приели "евроатлантическата азбука"!

27

Бай Баяни

преди 3 години

Кирил и Методий са деца на знатен византийски велможа и майка българка. Образовани във византийско училище, те са говорили български и са искали светите книги и църковни жития да се списват на разбираем за местното българско население език с писменост отговаряща на звуците на този език.Известно е,че славяните са имали по разбираем общ за онова време език от Поморавието до Киевска Рус. Руският език се е развил на основата на списваните черковни книги в Преслав и Охрид.

26

Тенгрианин

преди 3 години

И всъщност, че ми писна от тия, самата дума Византия е българска. По името на града Бизант, който гърците произнасяли на "в" че не им е дадено. А този град е кръстен на името на тракобългарската народност бизи, които са населявали района на Бос-фора (отново българска дума). Така че, да може да се каже и за Кирил че е бизант, хаха

25

Анонимен

преди 3 години

"С тази злоба, която изливаш срещу българите, ще влезеш в Европейския съюз на Кукуво лято. Иначе нищо лично"Ръка трябва да ми целуваш, вече съм в ЕС, отдавна. Няма злоба. Злоба могат да таят само неуките като теб. Или не познаваш нито понятията нито чувствата.

24

Анонимен

преди 3 години

Доказва че Германците са били по някое време на тази територия което се знае исторически. Как решиха че са я ползвали Славяните е мистерия...

23

Анонимен

преди 3 години

Във всеки случай никога не е бил такъв, който милее за благото на България------Напротив, милеел е. Даже повече, отколкото можеш да си представиш.

22

Анонимен

преди 3 години

То и Орхонското тюркско руническо писмо е по-старо от нашите български руни.

21

До Анонимен 6

преди 3 години

С тази злоба, която изливаш срещу българите, ще влезеш в Европейския съюз на Кукуво лято. Иначе нищо лично.

20

Анонимен

преди 3 години

Четете "За буквите"Там автора пише, че като езичници славяните са ползвали "чертани и резками".Руните не са азбука, а по скоро йероглифи и символи.Емотиконите азбука ли са???На тоя кравешки кокал може чешкия Минко ергена да си е водил графика.

19

Кан български

преди 3 години

Авитохол от векове търся кой ми открадна кравата- естествено чешки еврейн.

18

Тенгрианин

преди 3 години

Между роден в Солун (което също не е сигурно) и византиец (по самосъзнание) има огромна разлика. Логично е че Византия няма никакъв интерес да променя азбуката в България на друга, освен гръцката, която е била официална. Вече България има интерес да промени руническия древен куниг, който се е използвал най-вече от колобъри на по-достъпна азбука, желателно негръцка. Ако трябва да бъдем точни, най-древната писменост преди шумерската е открита именно тук. Градешница, Караново са само някои примери.

17

Анонимен

преди 3 години

Кирил и Методий са византийци. Баща им е служил на Византийската империя. Да бъдеш държавен служител в империята, означава, че се гордееш да си част от тази империя. Много хора искат да изкривят историята и повтарят неистините, че бил българин. Ами, не е! Или ако е бил, значи се е срамувал от това и е преминал на страната на Византия. Сами изберете какъв е! Във всеки случай никога не е бил такъв, който милее за благото на България, а е воювал с българите. Неоспорим факт!

16

Анонимен

преди 3 години

По времето на Римската империя много по-рано някои са писали на латински значи латинския е преди германските руни.

15

Анонимен

преди 3 години

Германците да барят първия символ от втория ред (на снимката)