57

Анонимен

преди 4 години

Честит празник българи.Няма славянска писменост.Защо в руските църкви все още литургиите са на старо-български?Не позволявайте да ви втълпяват лъжи.Азбуката си е наша,българска.

56

Анонимен

преди 4 години

Думата "славянски език" е въведена за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г. като това и до ден днешен е признато в САЩ и Англия като синоним на "български език", но не и в България и Русия.

55

Анонимен

преди 4 години

Сега един любопитен факт,наричат със старото име на Черно море - "Понтийско море","понт" не е гръцка дума , а е от старославянската дума "поунть" и означава път,има и много други славянски думи в гръцкия,като например "пита" и т.н.В миналото основните пътища са били водните,а не сухопътните,та от там идва и тази старославянска дума - понт.

54

Анонимен

преди 4 години

Честит празник на всички с изключение на сороскитегендари тъй като те обичат най много латиницата а не българската азбука

53

Анонимен

преди 4 години

Климент е изпратен (886) да основе школа в югозападните български земи с център Охрид(известна като Охридска книжовна школа), като дори местните български административни и военни власти са поставени в негово подчинение. Житието му разказва, че за 7 години лично е обучил над 3500 свещеници и учители. Към него се присъединява Наум през 893 г.

52

Анонимен

преди 4 години

Освен Кирил и Методий,днес да се славят и техните ученици -Климент,Горазд,Ангеларий, Наум,Сава,както и Константин Преславски,Черноризец Храбър,княз Борис първи!Това са хората ,тласнали славянската наука и книжнина в ранното Средновековие сред славянитеНаум оглавява школата в Плиска,която е преместена в Преслав(893) и става известна като Плиско-Преславска книжовна школа.Климент е изпратен (886) да основе школа в югозападните български земи с център Охрид(известна като Охридска книжовна школа),

51

от За буквите

преди 4 години

И така беше много години.След това човеколюбецът бог, който урежда всичко и който не оставя човешкия род без разум, но всички привежда към разум и спасение, смилисе над човешкия род, изпрати му свети Константин Философа, наречен Кирил, праведен и истинолюбив мъж, и той им състави 38 букви

50

пфффф

преди 4 години

няма славянска писменост бе ***.има Българска азбука.честит празник.

49

Бунгар

преди 4 години

Честит празник на всички Славяни! С благодарност към ВеликоМоравския княз Ростислав поръчал азбука за Славанските племена. Благодарност,че нашите царе са допуснали техните ученици да ни просветят.Велик ден на Славянската писменост! Благодарение на Славянската писменост днес имаме Българска Култура.Благодарност и преклон пред братята Константин и Михаил и техните ученици! Честит Празник!

48

ГРАМАТИКАТА

преди 4 години

Граматиката и нейното значение: Овладяването и упражняването на граматичните правила развиват човешкия мозък и улесняват усвояването на другите учебни дисциплини!

47

от За буквите

преди 4 години

Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резкиКогато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ или ЖИВОТЪ, или ДЗѢЛО, или ЦРЬКꙐ, или ЧАꙖНЬѤ, или ШИРОТА, или ꙖДЪ, или ѪДОУ или ЮНОСТЬ, или ѨЗꙐКЪ и други тям подобни. И така беше много годиниСлед това човеколюбецът бог, който урежда всичко и който не оставя човешкия род без разум, но всички привежда към разум и спасение, смили се над човешки

46

Анонимен

преди 4 години

Престанете да спорите за Константин-Кирил е от Куберовите българи от Солунско,там са живяли българи-славяниВторо има извори - не един,а няколко,в които пише,че Кирил и Методий са българи,но няма НИКЪДЕ извори,където да пише ,че са били гърциТрето първата работа на Константин-Кирил,когато заминава за Константинопол е да учи гръцки,защото не го е знаел,това също е описано в изворитеКирил и Методий не са никакви византийски шпиони,а българи,които гърците се опитват да ни откраднат,но нямат факти

45

хахахахааа.....

преди 4 години

До Анонимен 70Ние българите....ние...ние....ние.......и нищо!

44

Гост

преди 4 години

До ВасилевТогава заминавай за Китай. Тук е Европа, Европа е много по - ценна и свята именно защото е Християнска. Държавите в Европа- те имат частици от Римската Империя , а най- вече от Византия ( Източна Римска Империя) , Която е Съхранила Християнството ( Светото Православие).

43

Анонимен

преди 4 години

Ние българите сме си създали азбука удобна за славянския език,защото много от буквите са ни специфични и не се срещат в латинската азбука,а гръцката е взета от финикойската и не пасва на славянските езици,днес гърците имат много нововъведени букви специално заради чуждиците в езика им,защото те просто нямат в езика си тези букви,които ги имаме ние или европейците,само факта,че нямат Б,а само П,се вижда,че са от Азия,при арабите също имат само една буква за П и БИли как ще напишеш носовки,Ъ,Б,Ж?

42

Гост

преди 4 години

***, днес се почита по стар стил паметта на светите славянски просветители Кирил и Методий от град Солун. Православната Църква почита и успението на свети Константин- Кирил Философ на 14/ 24 Февруари, а успението на брат му Методий Великоморавски просветител - на 6/19 Април. Всъщност на този Великден ( 19 Април) се честваше и успението на свети Методий.

41

Анонимен

преди 4 години

Вместо да разсъждавате,да бяхте прочели "За буквите" от Черноризец Храбър-Вероятно Симеон Велики.Бог е създал най-напред нито елинския,нито еврейския,а сирийския език,на който е говорил Адам.И така от Адамо до потопа,докато се разделят езиците.А гърците доста време пишат с финикийски букви,докато се появява Паламид и много други след него...

40

Анонимен

преди 4 години

Честит празник е много субективно пожелание. Днес, когато културата и образованието са лишени от средства--дейците на изкуството, артисти, писатели, художници, музиканти, станаха просяци, и д мият чинии в чужбина, а някои се продадоха и се превърнаха в апаратитчици, инструменти на партиите и повсемесната корупция. Лъжат нагло и арогантно, но не в интерес оразованието и културата, а на политическата си кариера и безчените пари, с които си устроиха собствения живот, на тяхните деца, внуци и правну

39

Гошо...Тъпото

преди 4 години

Няколко платени...безродника,се пънат тук да чернят празника.Кучетата си лаят,кервана си върви.Не се гаси туй,що не гасне!

38

Живи и здрави

преди 4 години

Не мога да проумея това, че вместо да празнувате с вашите близки, вие пак се карате и се псувате помежду си. Даже по-голямата част от коментарите са пълни с грешки. Да правиш грешки, докато пишеш на майчиния си език. Вие си направете изводите.Пожелавам ви един светъл празник!