130

Анонимен

преди 1 година

Аз съм русофил.Като е тръгнало така , предлага дата на падането на Монголската империя да бъде празнуван и в България.Защото ако Русия не беше се освободила от монголите , нямаше да може ни освободи от турците.А след това и от фашистите.И сега нямаше да бъдем комунисти.А хитлеристи...

129

Анонимен

преди 1 година

До 131...,С обявяване на създаването на Руското царство от Иван Грозни като наследник на Древния Рим на 16 януари 1547 г. със столица Москва неговият замък в Московския кремъл се превръща в царски дворец."...Това не твоя кошер в който живееш.А царски дворец и символ на Русия.

128

Анонимен

преди 1 година

До 133 ....Понеже задаваш въпрос и не можеш си отговори сам ще ти кажа...3 март е дата.А не празник.Дата е едно , празник е друго Все едно да празнуваме 1393 година падането ни под турска власт.Отбелвзваме датата и я почитаме.Но не и да празнуваме.Защото ако си историк , ще знаеш , че на въпросната дата е станала капитулацията на Османската империя.Това трябва да е всенародно веселие ли.Гибелта на една империя ?.Къде по света има подобен празник?

127

ъ

преди 1 година

Абе те от сглобката да продължават да увеличават цените на всичко и да ни изкарат на "либерализирания" пазар на тока, пък тогава да видиш каква дискусия по повод националния празник ще се заформи. Може и референдум да се произведе - с винкели и сопи по жълтопаветни гърбини, в най-добрите традиции на демокрацията. Евроатлантиците със сълзи на очи ще искат 3-ти март да остане национален празник.

126

Анонимен

преди 1 година

Проблемът не е дали да се празнува или не, проблемът не е тази или онази дата. Работата е в това, че датата е символ на определено събитие и има смисъл точно и единствено на тази дата, която хората ценят, помнят и празнуват или скърбят. Що се отнася до свободата на България, тази дата не бива непременно да се отъждествява само и единствено с Русия, в нея са участвали и руси и българи и украинци и румънци и много други. Трябва ли всички тях да заличи България, това е въпросът.

125

999

преди 1 година

24-ти май е ден на българската азбука,просвета и култура и на славянската книжовност и нека си остане такъв.Не се чества единствено и само в България и не е свързан като дата със случило се значимо събитие в историческата памет на нацията.

124

Сата НАТО

преди 1 година

Русия се скарва с България точно в момента когато княз Батенберг отказва да следва политиката на Кремъл ----///----- Какъв Кремъл бе, жълто павет *** умен? Тогава столицата им е била Санкт Петербург...

123

Баба мара

преди 1 година

да остане 3 март нац празник

122

Анонимен

преди 1 година

До 128....В комунистическата версия на историята има много абсурдни моменти....Русия обявява война на Турция за освобождение на България ...а пристигайки тук освобождава......Румъния, Сърбия и Черна гора.???Абсурди по изпит за история много.После как аз да взимам изпити по история .Трябва да съм или* го* френ с уникална памет....хохихихи

121

Анонимен

преди 1 година

Обявява войната на 5, а минава границата на 8. Въпросче- защо при пълно съдействие на отечественофронтовската власт, влиза в София чак на 15-и? Цяла седмица пеш ли са пътували от румънската граница? Втори въпрос- къде Червената армия води реални бойни действия за да изгони нацистки войски от българска територия?

120

Анонимен

преди 1 година

Че болшевика каква памет има.Нему са му изтрили ,,флашката" .И са му набили два , три кода за връзка...Естествено с Кремъл.Паметтс му е кратковременна.От момента когато са го приели за комунист.Няма минало и спомени за преди това.Реакциите да му агресивни .Защото това му е заложено .Като реакция на робот за самосъхранение

119

Анонимен

преди 1 година

Ще остане. С или без референдум:-) Ако е без - хубаво ,че ще спестим едни пари. Ако е със - хубаво,че ще изшием шамар на сглобката и въпроса ще се счита за решен Пък и ще е чудесно начало на пряката демокрация. Може дори да изиграе ролята на президентските избори от 2016, дето Борисов след тях ги използва за да иде на избори та да се отърве от Реформаторския блок.

118

Пепе

преди 1 година

Отличен ден за този разговор! На днешната дата 05.Септември.1944 г., Русия обявява война на България, само след 4 дни, на 09.Септември,1944 г. Става деветосептемврийския преврат (дирижиран от Москва) и изведнъж Русия, се превръща в "освободителка". Така се освобождаваме, че потъваме в 45 годишен мрак, от по-лошата страна на стената, изолирани от нормалния свят! Да честваш празник (3Март), който няма нищо общо България си е стокхолмски синдром. Четете, историята, Патреоти?!?!

117

Анонимен

преди 1 година

Че Радеф какъв историк е.?...Той говори за памет.Е какво е запаметил в руската школа за военни .Това за което е взимал изпити.Много е ясно какво Това което говори днес

116

06.09

преди 1 година

Величава дата на нашето единство и възтановяване на България в цялост. За да не се приеме тази дата има само една единствена причина....веднага ще изпъкне зловещата роля на Русия,която е била против Съединението.

115

Анонимен

преди 1 година

Да се смени и знамето и химна на България.

114

Благоевград

преди 1 година

Против сме 3 - ти март да е национален празник.

113

Анонимен

преди 1 година

Така е .Ако не бе Руско - Турската война българите щяха да теглят още.Но не се знае.В историята няма ,,ако".Защото ако Русия не беше така подла към България , а чистосърдечна, може би и до сега да бяхме заедно.Така че...няма ,,ако".Ако Русия останеше християнска държава и не бе превърната в болшевишка .Ако бе провела реформи в царска Русия.Щяхме да имаме прекрасни отношения.На как с тази Русия на болшевишки империализъм да се разберем.

112

помним историята

преди 1 година

з-ти Март е датата на Брестския мирен договор след разгрома на българите над руския завоевател и окочателен разпад на царска русия и създаване на СССР.

111

До анонимен Неблагод

преди 1 година

Ако не бяха ни освободили нямаше да има 24 май или 6 септември - аннадъкмо