Снимка: архив, БГНЕС

Китай обяви, че е станал най-големият износител на автомобили в света, след като е изпреварил Япония през първите три месеца на годината, предаде Би Би Си.

От Китай са изнесени 1,07 милиона превозни средства от началото на януари до края на март, което е повишение с 58 на сто спрямо първото тримесечие на 2022 г., сочат официални данни, публикувани през миналата седмица. През същия период японският експорт възлиза на 954 185 превозни средства, което представлява увеличение от 6 на сто на годишна основа.

Китайският износ е стимулиран от търсенето на електрически автомобили и от повишените продажби в Русия на фона на западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради военната инвазия в Украйна.

През миналата година Китай измести Германия и стана вторият по-големина износител на автомобили в света.

Китайският експорт през 2022 г. възлиза на 3,2 милиона превозни средства, докато германският - на 2,6 милиона, показват официалните данни на митническите власти в Китай.

Преходът към електрически превозни средства спомогна за възхода на китайската автомобилна индустрия, отбелязва Би Би Си.

Износът на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници (NEV), които включват и електрическите автомобили, се е увеличил с над 90 на сто през първото тримесечие на годишна основа.

Китайското подразделение на американския производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) - "Ес Ей Ай Си Мотър" (SAIC Motor) и автомобилостроителна компания "Би Уай Ди" (съкратено от "Build Your Dreams" или "Изградете вашите мечти" - бел. ред.) са сред водещите износители от Китай на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници.
(БТА, Пламен Пенчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase