Снимка: БГНЕС

Всяка втора кола в България е на повече от 20 години; два от всеки пет автомобила по пътищата ни са германско производство; най-популярното задвижване си остава дизеловото. Това са част от заключенията от традиционния преглед на автопарка у нас, който Automedia прави всяка пролет на база регистрите на МВР.

38% от колите у нас са на германски марки. Но тази доминация се проявява основно при най-старите автомобили. Ако разгледаме тези на възраст до 5 години, най-популярните марки стават Dacia, Renault, Toyota, Volkswagen, Skoda и Mercedes

Неудържимият доскоро внос "втора ръка" видимо забавя темпо в последните години, резултат най-вече на недостига на употребявани автомобили и на осезаемото им поскъпване. За три години броят на автомобилите с активна регистрация у нас се е увеличил с едва 137,000 - най-малкото нарастване от почти две десетилетия насам, и сега е 3.43 милиона.

Доминиращи по българските пътища си остават германските марки, които държат първите три места по популярност (Volkswagen - 12.2%, Mercedes - 8.2%, Opel - 8.0%),  и още две позиции в Топ 10 (Audi и BMW). За последните три години обаче най-голямо увеличение в броя на регистрациите има при Honda и Toyota.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

104

Сук

преди 4 месеца

При закупуването на автомобил има едно неписано правило, което и в Германия и в България се спазва. Правилото е стойността на автомобила ви да не превишава шест нетни месечни заплати. Затова там работника кара Опел, а директора на банката Мерцедес. А с шест месечни нетни заплати в БГ знаете какво може да си купите. Вижда се и по пътищата какво се движи.

103

Някой

преди 4 месеца

После се чудим защо българина не харесва електромобилите. Като не вижда по далече от носа си и нищо ново не възприема. Да "гроздето е кисело".

102

Ox..

преди 4 месеца

Незнам ,ама няма нищо по хубаво от новата кола. Караш и пееш. Веднъж стане ли на 5 години....си е кадхър.