Снимка: БГНЕС

От днес влизат в сила нови по-строги наказания за шофиране. Нарушителите на пътя рискуват бързо да останат без шофьорска книжка заради изчерпване на контролните точки.

Общият им брой в талона остават 39, а за водачите с под 2 години стаж зад волана – 26. Отнемането на всички контролни точки ще води до загуба на правоспособността за най-малко 6 месеца. Те могат да се възстановяват след преминаване на допълнително обучение.

МВР вече залага на диференциран подход при отнемането на точки на употребилите алкохол.

На всеки, за когото е установена концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда ще се отнемат 8 точки, а за от 0,8 до 1,2 промила – 12 точки. От 15 на 20 т. скача санкцията, ако водачът бъде заловен повторно да шофира след употреба на алкохол.

За отказ да бъде тестван за алкохол или наркотици на шофьора вече ще се отнемат 15 точки.

За превишаване на разрешената скорост с над 50 км/час ще се вземат 18 точки, за първи път се регламентират и санкции при повторност и системност на нарушението – ще се отнемат съответно по 21 т. и по 26 т.

За първи път ще се взимат по 10 точки за движение в аварийната лента, движение в насрещното платно на магистрала или скоростен път ще костват 15 т. А ако някое от тези две нарушения бъде извършено повторно, ще се отнемат 20 точки.

Новост е и отнемането на точки за управление на автомобил с опасни неизправности – 10 т.

Ще се отнемат повече точки и за неправилно изпреварване, което е създало опасност за движението – 13 т.

За първи ще се налага санкция от 10 точки за неправилно изпреварване, което не е създало опасност за движението.

За нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез ще се отнемат двойно повече точки – 10.

За използване на мобилен телефон без хендсфри ще се взимат 8 т., за шофиране без колан – 10 т., за превозване на деца, без да са спазени изискванията на закона – 12 т., за преминаване на червено – 10 т. и за неосигурено предимство на пешеходна пътека – 10 т. Ако последните две нарушения са извършени повторно, ще се вземат 12 т.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase