Снимка: БГНЕС

Малко преди 11 часа сутринта във вторник, 15 ноември, Доброволната пожарна компания Morris Township получава обаждане за горящ автомобил на междущатска магистрала 80 в централна Пенсилвания. Няколко часа по-късно с помощта на хиляди литри вода електрическата Tesla, която е предизвикала пожара, най-после е загасена и може да бъде преместена безопасно от пътя, пишат от Automedia.

За щастие никой не е пострадал при инцидента, при който чисто това Model S (доставена е на собственика предишния ден) се удря в отломки на пътя. Според един от пътниците в автомобила, след сблъсъка от долната част на електромобила започва да излиза дим. В колата има трима души и куче, които се излизат веднага.

Те изваждат голям късмет, защото Model S пламва почти веднага и изгаря напълно. Пожарникарите от Morris Township пристигат бързо и изливат две цистерни с вода (15 141 литра), но това се оказва недостатъчно, за да се потушат пламъците. На мястото пристигат три екипа на други пожарни команди, които използват още 45 425 литра, за да загасят огъня.

Така се оказва, че за потушаване на пожара си използвани над 55 000 литра вода. Това е значително повече от нормален автомобилен пожар, за който са нужни около 1900 литра вода, твърдят от противопожарната служба.

„Заради литиево-йонната батерия на превозното средство, потушаването на този пожар ще изисква допълнителни цистерни, тъй като превозното средство ще продължи да се запалва отново и да гори яростно на моменти. Бяха нужни повече от два часа непрекъснато изливане на вода върху автомобила, тъй като батерията започваше да се запалва отново и да задържа високи температури“, обясниха от Morris Township в страницата си във Facebook.
 

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 6 дни

Видя се, че тези детски колички не стават за каране, не за марката, а по принцип за ел.колите. Бензина си е друго.

88

Е

преди 1 седмица

то лития така гори. Между другото страната с най-големи запаси от литий за открит добив е Афганистан. Някои сега ще свържат точките други ще си заспат пак на крушка с лика на Сталин

87

До 86

преди 1 седмица

Поредния пример за хора които не мислят в перспектива. Те и ДВГ колите в началото са били бая проблемни. А фактите са че от 2 години има електромобили чиито батерии не горят. Ама изобщо. Масови и достъпни модели, произвеждани в десетки хиляди бройки. Така става когато има технологично предизвикателство - намира се решение.