Само няколко седмици след като ураганът Иън премина през Флорида, местните собственици на електрически автомобили са изправени пред неочакван проблем. Колите им започнали да се самозапалват по време на движение, като само за няколко дни са регистрирани повече от 10 такива инцидента, съобщават от Automedia.

Експерти вече разбраха какъв точно е проблемът - след проливните дъждове в акумулаторните отделения на електромобилите е попаднало голямо количество влага, което е причинило корозия по батериите. Колкото повече се окисляват те, толкова по-голяма е вероятността от пожар, който в някои случаи е предшестван от експлозия.

Проблемът е, че Флорида е вторият по големина пазар за електрически автомобили в цяла Америка. В този щат са регистрирани около 95 000 коли с нулеви вредни емисии, като все още не е известно колко от тях са били засегнати от урагана.

В края на лятото експерти от френската застрахователна компания AXA направиха проучване и установиха, че електрическите автомобили са много по-опасни за пътниците при сблъсък от колите с класически двигатели с вътрешно горене. Освен това отстраняването на последствията от авариите за електрическите автомобили се оказа значително по-скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase