Снимка: БГНЕС

От тази седмица стартират проверки на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ на пазара автомобилни гуми. Предстои да бъдат извършени множество инспекции в търговски обекти в цялата страна, както и на търговци базирани в онлайн пространството, предава БГНЕС. 

Ще бъдат проверявани приоритетно зимните автомобилни гуми, клас C1, С2, и С3 относно етикетиране на гуми по отношение на горивната ефективност и други параметри.

В регламента са определени нови правила, според които гумите трябва да са подходящи за използване при тежки снежни условия или в екстремни климатични ситуации. Те се прилагат от май миналата година. Важни характеристики на гумите са за съпротивление придвижение, сцепление с влажна пътна настилка, както и два допълнителни параметъра за гумите, специално проектирани за използване в сурови условия при наличието на сняг и лед.

При необходимост могат да бъдат взети проби от автомобилните гуми и изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория за установяване на съответствие на обявения клас в етикетите по отношение на ниво на шум, разход на гориво и сцепление с влажна настилка и други. Проверките в търговска мрежа започват от тази седмица и ще продължат до края на месец ноември.

Коментари Напиши коментар

7

Мария

преди 3 месеца

Инспекторите от КЗП могат да проверяват единствено за наличие на етикети. За проверка на изделията и съответствието им с нормативите и с етикетите тези инспектори нямат нито компетенции, нито компетентност, нито капацитет. А и никой не ги изисква от тях. И това се отнася за цялата им "контролна" дейност.

6

силно загрижЕна

преди 3 месеца

Дълбочина на протектор ще мери ли?!

5

аз

преди 3 месеца

Не знам този, дето хвали видинките т.ъ.п комунист ли е или обикновен. Номер 5 много добре ги описва. Имаше и едни георгидимитровки, правеха се в едноименния завод в София. Още по-големи бои.луци от видинките. Тях ги карахме трабантаджиите, защото за трабант видинки нямаше. На втория месец плата се показваш, на третия и теловете!