Снимка: БГНЕС

Видео, появило се в социалните мрежи, за което се твърди, че е от събитие за любители на самолети, показва как някой е използвал функцията за автопилот на Tesla, за да извика автомобила при себе си - и вместо това я е наблюдавал как на забавен каданс се разбива в много скъп самолет, паркиран на асфалта.

Колите Tesla Model Y имат функция, наречена "Smart Summon", която, когато се активира, ще изпрати колата до нейния собственик. Но не това се случва с колата от клипа. Тя се отправя към реактивен самолет Cirrus Vision, сблъсква се с опашката му и продължава да упорства, движейки над 1,5-тонния самолет в полукръг, преди да спре.

Човекът, който първоначално е публикувал видеото в Reddit, пише, че е видял това да се случва на събитие, организирано от производителя на самолети Cirrus. В друга публикация на видеото има и коментар: "Аз също карам Tesla Model Y - но за щастие не съм бедната душа (със слаби способности за вземане на решения), която извика своята Tesla около няколко скъпи самолети - само, за да я разбие в най-скъпия ($3 500 000)!

"Smart Summon е проектиран и предназначен за използване само на паркинги и алеи, разположени в частна собственост, където околността е позната и предвидима", се казва в уебсайта на Tesla. Smart Summon не винаги е много умна функция -  документирано е, че автомобилите се удрят в стълбове или причиняват някои случайни удари на паркинги.

Асфалт, пълен с частни самолети за милиони долари, вероятно не се счита за позната или предвидима зона, но функцията за автопилот на Tesla би трябвало да е достатъчно интелигентна, за да види цял самолет по пътя си, вместо да го удря директно.

Оценките за това колко струва блъснатият самолет са навсякъде. Tesla Model Y струва около 60 000 долара, в зависимост от опцията, която изберете. Така че това, което гледаме, е машини на стойност около 2 060 000 долара, които се блъскат една в друга като кола играчка и самолет върху килим".

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 месеца

Бета тестъри

23

Още един...

преди 2 месеца

...прекрасен пример ЗАЩО AI НЕ ТРЯБВА да управлява МПС, независимо от тестове и резултати. Една машина няма и никога няма да придобие душа, а с това и чувства за вина и отговорност пред друг въодушевен предмет! Отделен е въпросът в момента, че пияни и дрогирани управляват автомобили.

22

Американски

преди 2 месеца

Трошляци.ОТ КРАВАРИ С ПАРИ КВО ДА ОЧАКВАТЕ!