Снимка: Pixabay

Автомобилните производителите активно разработват нови електрически автомобили и в повечето страни на Стария континент вече са планирали пълна забрана на колите с традиционни двигатели. Тя трябва да влезе в сила през 2035 г., когато в ЕС вече няма да се продават автомобили с конвенционални мотори.

Сега се оказва, че същата съдба най-вероятно ще имат и мотоциклетите, като така много хора ще бъдат лишени от удоволствието да управляват мощни машини на две колела, чийто двигател издава впечатляващ звук. А причината за забраната им е същата като при автомобилите – вредните емисии, отделяни от техните двигатели, пишат от Automedia.

Засега е известно, че конвенционалните мотоциклети ще бъдат забранени във Великобритания. Там тези дни са регистрирани жестоки горещини, като в Лондон бяха измерени рекордните в историята 40,3 градуса по Целзий. Горещата вълна предизвика пожари в цялата страна, а мнозина са на мнение, че това време се дължи на климатичните промени.

Това изисква по-бърз преход към електрически превозни средства, като властите в Обединеното кралство започнаха проучване сред гражданите, за да разберат как те ще реагират на пълната забрана за продажба на превозни средства от категория L с „ненулеви емисии". В категория L в страната попадат дву- и триколесните мотопеди, мотоциклети, мотоциклети с кош и АТВ-машини.

Според информация на Motor1, планът на властите е забраната да влезе в сила от 2035 г. Проучването сред гражданите ще приключи през септември 2022 г., след което правителството ще анализира данните и ще вземе решение в рамките на три месеца.

В същото време в страната се отчита ръст от 120% спрямо 2021 г. на продажбите на електрически мотоциклети. Това, разбира се, съвсем не означава, че всички мотоциклетисти са готови да изоставят моделите с двигател с вътрешно горене.

Коментари Напиши коментар

62

ЕС дали ще го има?

преди 3 месеца

Няма гаранция че много по-рано от 2035 година Евросъюза да не просъществува.

61

ЕС...

преди 3 месеца

...маскира липсата на евтини енергийни ресурси като зелена сделка. На всички е ясно, че акциите на ЕУ ще умрат без ядрени клетки, а те идвайки от САЩ ще са на адски висока цена. А липсата на бензин, дизел, керосин и газ ще довърши ЕУ веднъж за винаги. Ако ЕУ разчита на вятър, въглища, вода и слънце за заместител на урана и петрола, то 100 про ще има режими на ток и ще се пътува със коне, както преди един век! Кой разбрал, разбрал. Евтините руски суровини със или без ЕУ санкции свършиха, да му ми

60

Анонимен

преди 3 месеца

На кой нормален човек му харесва мотоциклетисти да бръмчат като ненормални по нощите и да създават риск за останалите участници в пътното движение? Освен това има изследвания, че точно ЧАСТ от такива двигатели като моторни резачки, косачки, мотори замърсяват повече защото горивото не изгаря напълно и защото част от тях нямат такива филтри като на автомобили. Създаването на нормална държава минава през създаването на правила като например да не пречиш на останалите нощем и да не ги тровиш.