Снимка: Pixabay

Автомобилните производителите активно разработват нови електрически автомобили и в повечето страни на Стария континент вече са планирали пълна забрана на колите с традиционни двигатели. Тя трябва да влезе в сила през 2035 г., когато в ЕС вече няма да се продават автомобили с конвенционални мотори.

Сега се оказва, че същата съдба най-вероятно ще имат и мотоциклетите, като така много хора ще бъдат лишени от удоволствието да управляват мощни машини на две колела, чийто двигател издава впечатляващ звук. А причината за забраната им е същата като при автомобилите – вредните емисии, отделяни от техните двигатели, пишат от Automedia.

Засега е известно, че конвенционалните мотоциклети ще бъдат забранени във Великобритания. Там тези дни са регистрирани жестоки горещини, като в Лондон бяха измерени рекордните в историята 40,3 градуса по Целзий. Горещата вълна предизвика пожари в цялата страна, а мнозина са на мнение, че това време се дължи на климатичните промени.

Това изисква по-бърз преход към електрически превозни средства, като властите в Обединеното кралство започнаха проучване сред гражданите, за да разберат как те ще реагират на пълната забрана за продажба на превозни средства от категория L с „ненулеви емисии". В категория L в страната попадат дву- и триколесните мотопеди, мотоциклети, мотоциклети с кош и АТВ-машини.

Според информация на Motor1, планът на властите е забраната да влезе в сила от 2035 г. Проучването сред гражданите ще приключи през септември 2022 г., след което правителството ще анализира данните и ще вземе решение в рамките на три месеца.

В същото време в страната се отчита ръст от 120% спрямо 2021 г. на продажбите на електрически мотоциклети. Това, разбира се, съвсем не означава, че всички мотоциклетисти са готови да изоставят моделите с двигател с вътрешно горене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase