След определена възраст - обикновено над 80 години, някои хора спират да шофират. Причините са за това обикновено са лошо зрение, липса на координация, различни заболявания и др. Но въпреки че има минимална възраст за шофиране - обикновено между 16 и 18 години, няма горна граница за правото да се управлява автомобила, пишат от Automedia.

Последният подобен случай е от Италия, където 100-годишната Кандида Урбезо току-що е подновила шофьорската си книжка и ще може да шофира поне още 2 години. Жената е посетила автомобилна школа дни след рождения си ден, където е преминала и медицински преглед. Установено е, че притежава отлично зрение, а умът й работи перфектно. Съответно, шофьорската книжка на столетницата е подновена.

„Това ме прави щастлива и ще ме накара да се почувствам малко по-свободна. Имам огромен късмет, тъй като към на 100 години и съм здрава. Никога не съм пила хапчета, единствено понякога взимам таблетки за сън“, коментира Урбезо, която през живота си е желала само веднъж в болница – заради операция от херния.

Дори синът й Джани признава, че е бил изненадан, когато разбрал за подновяването на шофьорската книжка на майка му. „Мислех, че ще й я отнемат. Вярно е, че тя е здрава физически, напълно е с ума си и дори чете вестник без очила. Малко съм притеснен, че ще може да накара на тази възраст, дано не го прави често“.

Оказва се, че не само Кандида е в подобна ситуация. Италия е сред страните в Европа с най-висока средна възраст и тя продължава да расте. Преди година мъж от Сицилия си поднови книжката, като едновременно с това си купи нова кола за 100-ия си рожден ден. Друг негов „набор“ от региона Кампания заяви, че няма намерение да спира да шофира автомобила си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase