Снимка: Pixabay/Pexels

Толкова сме свикнали да пътуваме с кола, че напълно забравяме, че това всъщност е голяма отговорност. Колкото и да е странно, това важи и за шофьорите с най-голям опит. Разказваме ви за това, което винаги трябва да помните, докато шофирате. И не става въпрос само за поставяне на предпазен колан.

С годините се появява самочувствие, сякаш всичко по пътя е ясно, мога да се справя с всичко. И в тази си самонадеяност, собствениците на автомобили, за съжаление, забравят едно просто нещо: само една грешка е достатъчна, за да попаднете в неприятна ситуация - да навредите на себе си и на някой друг. За да сте в безопасност на пътя, експертите препоръчват да останете нащрек, тоест да обръщате максимално внимание, докато шофирате. ето и основните съвети

Не се разсейвайте от телефона

Правилата за движение изрично забраняват "ровене" в телефона по време на шофиране и всички знаем това много добре. По правило обаче не спазваме изискванията на правилата: лесно отговаряме на входящи обаждания, кореспондираме с SMS-и, проверяваме електронна поща и т.н. Тоест, много водачи искрено вярват, че действията им са доста безопасни, няма за какво да се притесняват.

Но експертите са на друго мнение: ако все още не сте претърпели катастрофа, защото сте говорили, докато шофирате по мобилен телефон, това изобщо не означава, че няма да попаднете в такава ситуация. Късметът не може да бъде вечен: част от секундата поради вашата небрежност и не само животът ви, но и другите участници в движението ще са изложени на риск.

Ето защо, ако искате да сведете до минимум потенциалните разсейвания, трябва да поставите мобилния си телефон в жабката. Между другото, това се отнася не само за телефона или всякакви други джаджи. Има и други неща, които отвличат вниманието от процеса на шофиране - например напитките, които пиете, храната, която ядете, децата в колата и много други.

Уверете се, че вашите документи са винаги с вас

Всеки път, когато се каните да седнете зад волана, е добре да се уверите, че имате шофьорска книжка в себе си. И освен това - застрахователна полица, свидетелство за регистрация на превозно средство и евентуално някои други важни документи.

Като се уверите, че „пълните боеприпаси“ са на мястото си, автоматично се появява увереност, която, колкото и да е странно, се развива в усещане за контрол над автомобила. Освен това ще избегнете излишната паника в случай, че полицай ви спре за проверка на документи.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase