Снимка: Pixabay

В началото на лятото и предвид цените по родните автомивки, за мнозина изкушението да измият колата сами е голямо.  Желанието за спестяване на пари е похвално, но има някои нюанси, които трябва да знаете. Обърнете внимание на тези съвети на професионални бояджии и специалисти.

Контрастен душ

Как да миете кола в горещо време. Основната опасност от измиване на автомобил в жегата на открито е повреда на боята. Ако силно нагрята кола се залее с кофа ледено студена вода, например, последствията върху лака може да са големи. Рискувате да видите фина решетка от микропукнатини по цялата дълбочина на лака.

Но дори и да не забележите нищо с невъоръжено око, върху повърхността на лака или боята могат да се образуват микропукнатини, които с течение на времето на критични места ще започнат да пропускат влага, което след това ще провокира корозия.

На слънце

Измиването на нагрята от слънцето кола е по-трудно от измиването на кола, стояла на сянка, например. И пяната, и водата върху колата ще изсъхнат по-бързо, отколкото ще извършите всички необходими операции. А триенето на полусуха повърхност с кърпа силно нежелателно. Такава повърхност ще трябва да се намокри отново.

Пастиране

Ако след измиване се планира нанасяне на твърд восък, друг защитен агент или паста, също не е желателно да се прилага върху горещ автомобил. Това ще бъде по-трудоемко или дори невъзможно, тъй като пастата например ще съхне по-бързо, отколкото го търкате.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase