Снимка: БГНЕС

Системата за отваряне и стартиране без ключ на Tesla е високо оценена от клиентите на американската компания. Но дали е толкова сигурна? Според експерт в областта на компютърната сигурност, технологията не е добре защитена. И един хакер може да заобиколи системата, за да отвори и стартира Model 3 или Model Y.

 Този експерт се казва Султан Касин Хан и е главен консултант по сигурността на NCC Group - базирана в Манчестър компания за киберсигурност. Той демонстрира, че обикновено пренасочване на комуникацията между телефона и колата е достатъчно, за да накара системата да повярва, че собственикът е физически близо до автомобила. И това не засяга само моделите на Tesla.

Говорейки пред Bloomberg, Хан посочи, че тази техника може не само да се използва за хакване на системите за стартиране и отваряне на колите на Tesla, но и че потенциално може да се използва за всички превозни средства, оборудвани с протокол за предаване на данни Bluetooth Low Energy (BLE).

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

11

Хаха

преди 6 месеца

Аман от електроники !

10

Ясъмкон

преди 6 месеца

Я москвичо не го заключвам. Не че живеем у убав квартал просто никой го нече. Мислех да му сложа блитут ама статията ме отказа. Кой има батут да му мисли!

9

ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

преди 6 месеца

Браво Султанчо, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА