Снимка: Pixabay

Дори собствениците на автомобили, които най-малко се интересуват от геополитика, сега ще бъдат принудени да следят със загриженост кризата между Русия и Украйна. Защото ситуацията, която вече е драматична за хората, живеещи на границата между двете държави, може да има и огромни икономически последици на международно ниво.

Събитията в Източен Донбас от известно време оказват натиск върху цените на бензина и дизела, но това не е единственото, заплашващо джобовете на собствениците на автомобили. Или на тези, които искат да си купят нов. Кризата крие и други опасности за автомобилната индустрия като цяло.

Увеличение на цените на петрола

Ескалиращият конфликт между Москва и Киев е само последната глава от скока на цените на горивата, който започна преди няколко месеца. В някои държави цените на горивата на бензиностанции достигнаха 2 евро за литър, а украинската криза, която засяга ЕС и САЩ, също помага за това. Причината е, че Русия е един от най-големите световни износители, докато Европа е силно зависима от нейните суровини. Затова и санкциите срещу едната държава (Русия) и нейните ответни мерки няма как да не окажат влияние.

С високото си производство на нефт и газ (без аналог в света), Москва може да повлияе на цените по всяко време, като увеличи рисковете от икономическа война и енергийна криза с все по-високи цени. Дори и Кремъл да не стигне толкова далеч, е малко вероятно скоро да се върне нормалната ситуация, тъй като високите цени на суровия петрол трудно ще паднат.

Казано по друг начин - бензинът и дизелът ще останат скъпи няколко месеца. Всъщност нещата може дори да се влошат, тъй като цените на петрола вече надхвърлят 100 долара за барел и ще скочат с още 10, ако има санкции срещу Русия. Поне такива са прогнозите на експертите.

Няма надежда, че ОПЕК (организацията на страните производителки на петрол) ще помогне, тъй като Ихсан Абдул Джабар - министърът на енергетиката на Ирак, публично обяви, че увеличение на производството, което да даде шанс на пазара да отдъхне, не е необходима.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase