Снимка: БГНЕС

Да те спипат с превишена скорост е най-разпространеното нарушение на правилника на движение. На много места по света то се записва от камери и комуникацията между виновния шофьор и органите на реда е сведено да минимум - връчват ти фиша и следва плащане.

Във Франция обаче все още жандармеристите, които следят за нарушители на пътищата, са принудени да изслушват оправданията на виновниците, пише Automedia.bg. Изданието L'argus е събрало част от най-нелепите извинения, които шофьорите са дали пред органите на реда.

Най-честото оправдание на французите, които летят с километри над разрешените е нуждата от тоалетна. Наскоро шофьор, движещ се със 180 км/ч при ограничение 80 км/ч заявил пред спрелите го униформени, че има прекомерно налягане в пикочния мехур. Негов колега, който карал с 27 км/ч повече от позволеното, пък се оплакал от диария и помолил жандармеристите да не го доближават, за да се избегнат инциденти.

„Не исках да поръчка ми в Макдоналдс да изстине", заявил друг шофьор, който бил засечен да управлява колата си със 174 км/ч в участък, където ограничението е 80 км/ч. И обратното – сред най-често срещаните оправдания са това, че човекът бърза да се прибере, тъй като е купил замразена храна и тя ще се развали, ако не я постави в хладилника.

Има обаче и доста, меко казано, странни обяснения. Един „състезател“ заявил, че е обладан от духа на Михаел Шумахер. Той бил задържан и пратен в болница, където се оказало, че е обладан от употребена дрога. Като цяло, много от шофьорите се оправдават с обсесивно-компулсивно разстройство, което кара стрелката на скоростомера да бъде поставена в красиво вертикално положение - на 110 км/ч. Един такъв „перфекционист“ е хванат със скорост от 142 км/ч при ограничение от 50 км/ч.

Някои шофьори обясняват превишеното на скоростта с технически причини – просто искали „да поддържат колата си в добро състояние и затова прочиствали катализатора“.

Сред най-нелепите обяснение обаче е това на кмета на градчето Курсел-Епайел – Жан-Луи Енон, който е хванат да кара със 145 км/ч. Той заявил, че току-що е измил колата си и дал газ, за да може тя да изсъхне по-бързо. Това, разбира се, не попречи на служителите на реда да му вземат книжката.

Белгиец е "звездата" на последната акция "Скорост" в ЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase