Снимка: БГНЕС

Закупуването на нов електрически автомобил ще може да се дофинансира с 6200 евро при извеждане от експлоатация на стар. Това ще става по Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен
период, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в Горна Оряховица.

Той уточни, че в плана за възстановяване и устойчивост също е заложена реформа, свързана с преминаването към електромобили. От министерството предвиждат мярка за подпомагане на общините при закупуването на специализирани автомобили с електрическо захранване, предаде БТА.

За следващия програмен период има предвидени над 400 милиона лева за опазване на чистотата на атмосферния въздух и прилагането на европейските стандарти.

Предвижда се изготвяне на списък с препоръки към общините по отношение на качеството на въздуха, за да могат те по-лесно да кандидатстват по ПУДООС, където са отделени 47 милиона лева за екологични проекти. Той прогнозира, че средствата ще бъдат одобрени на заседание на Министерския съвет идната седмица.

В Горна Оряховица министър Сандов, заедно с кмета Добромир Добрев и директора на РИОСВ Цонка Христова, обяви за защитени три вековни дървета. Трите ясена се намират на ул. "Свети Княз Борис Първи", възрастта им е над 120 години, а обиколките на стволовете са около четири метра, според Регионалната екоинспекция.

 

Коментари Напиши коментар

147

Стефан Георгиев

преди 2 дни

Не купувайте хора, не купувайте.

146

до 144

преди 1 седмица

Дръж си го.При тия цени на тока....Ако ми забранят да карам стария дизелов Опел ще го преработя на парен.За парни автомобили не съм чул да има еко стикери!

145

до 144

преди 1 седмица

Продавам стар дизел.Върви на дизелово гориво,олио,олио от фритюрник.Само на блажна боя не съм опитвал.Интересно е,че не пуши.