Снимка: БГНЕС

Изискванията за вида на пожарогасителите и как трябва да бъдат заредени се регламентират с промени в Закона за движението по пътищата, приети от правителството.

Експертна оценка и анализ на пожарите в пътните превозни средства извеждат няколко основни проблема: този тип инциденти се характеризират с бързо разпространение, ако те се случат извън населеното място се увеличава времето за реакция на службите за пожарна безопасност и защита на населението.

На годишна база възникват средно около 2 100 пожара в пътни превозни средства, при които се унищожават около 1100 леки автомобила, 160 товарни МПС и близо 60 автобуса. Тези пожари заемат приблизително около 25 % от регистрираните такива инциденти със загуби и около 6% от всички пожари.

Регламентира се движещите се пътни превозни средства от категории Ml, M2, M3, N1, N2. N3, 02, 03, 04, както и моторните превозни средства от категории L5e, Ебе и L7e, да се оборудват с пожарогасители, определени с наредбата по чл. 140, ал. 2 от Закона за движението по пътищата.

Предвижда се трамвайните мотриси да бъдат оборудвани с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория M3, а колесните трактори и друга самоходна техника, които се движат по пътищата, отворени за обществено ползване да се оборудват с пожарогасители, изискващи се за превозните средства от категория N2.

На пожарогасителите следва да е извършено сервизно обслужване.

Предвиден е преходен период за съответното оборудване, както и глоба за водачите, които не са спазили новото изискване.

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 месец

Пожарогасителите си ги намушкайте в за д ни ц и те! Нимога неможеш да загасиш кола с такъв пожарогасител. Никуде на запад не се изисква такава глупост в лека кола. Има само в автобуси и мисля в камиони ,но те са много по големи.

17

Пипи

преди 1 месец

Не съм видял кола да пламне и да може да се угаси с пожарогасител. Просто е поредното скубане на шофьорите. Измислил го е някой бивш пожарникар, който потрива доволно ръце от печалбата, която ще реализира.

16

Пожарникар

преди 1 месец

Симо,трай мойто момче,много си невеж за да даваш мнение