Снимка: Pixabay

Поредна измама в интернет. Този път тя е свързана с коли втора ръка. От нея са засегнати десетки българи, които са си поръчали возило от мними онлайн търговци.

Потърпевшите са попаднали на обяви за автомобили на атрактивни цени, доставяни от основните пазари - Германия, Италия, Испания и Нидерландия. За да получат автомобили, купувачите трябвало да платят половината или цялата сума или транспортни разходи предварително. В деня на доставка обаче – колата не пристига, а връзката с търговеца вече е невъзможна.

На атрактивната оферта в испански сайт за продажба на автомобили втора ръка попада жена, която ще наричаме Невена.

„Става въпрос за коли, които са в ЕС. Имаше такива, които са с испанска, холандска регистрация, като самата фирма беше от Испания” разказа тя пред Нова тв.

Жената се спира на оферта за автомобил с пробег от 60 000 км, произведен преди 4 години. Цената за тези параметри била доста примамлива, което в началото я усъмнява.

Още по темата
„Обясниха, че колите са иззети от банката и затова са толкова евтини. Освен това, колите се пускали на търг, но сега има опция да се продават на момента, защото търговете са прекратени заради COVID-19”, разказа още жената.

Въпреки това проучва търговеца, обявен в сайта. „Видяхме, че тази фирма е регистрирана от 7-8 години. След това помолих мой приятел, който е в Испания, да се им се обади. Разговарял е с тях и всичко, което те са му казали беше същото като това, което бяха написали и на мен в комуникацията им по имейл”, поясни жената.

Затова и без съмнение решава да поръча. Според правилата в сайта, тъй като цената е под 10 000 евро, трябва да изпрати цялата сума за автомобила предварително. А преди това получава всички необходими документи за сделката.

„Те ми изпращат договор, проформата на фактура. Там е описано всичко за срокове, гаранции и т.н. Беше ми изпратен дори номер на автовоз, фирма за доставка. Просто всичко изглеждаше много реално и истинско”, каза още Невена.

След няколко дни в уречените дата и час за доставка, описани в договора, получава съобщение от фирмата, че има проблем и колата няма да бъде доставена в срок.

„Получих имейл, в който обясниха, че автовозът се е счупил, което не ме усъмни, защото те веднага се свързаха с мен, но и на следващата дата – автовозът не дойде и от там нататък вече комуникацията спря”, обясни жената.

Така Невена разбира, че е станала жертва на измама. И след като е превела 6640 евро за колата и още 430 евро за трансфер, остава с празни ръце.

През последните дни сигнали от жертви на схемата достигат и до Европейския потребителски център. Обявите се публикуват в големи платформи с обяви за продажба на коли или в сайтове-фантоми, става ясно от жалбите на потърпевшите.

Документите, които мнимите търговци изпращат на купувачите, на пръв поглед изглеждат изрядни. Често обаче измамата се крие в детайлите, разкриват експертите. И вместо с фирма, договорите се сключват с физически лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase