Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската държава планира да субсидира покупката на нов електромобил, като поеме до 30% от цената му, но максимум 6135 евро (12 000 лв). Тази сума обаче реално ще бъде много под 30%, защото електрическите автомобили са с високи цени. Така че подходът, заложен в проекта на оперативна програма "Околна среда" (2021-2027 г.), едва ли ще повлияе върху продажбите на електромобили в страната. Това сподели д-р Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

В близките 4-5 години само по-богатите кръгове на българското общество, които имат сигурни доходи или са пионери в своите области, ще могат да си позволят електромобили.

“Едно обикновено семейство, което си закупува стандартно автомобил втора употреба на 5-10 години, едва ли, като му се дадат 12 000 лв., би доплатило още 60-70 000 лв. за електромобил.”, допълни Грозданов.

С тази субсидия България прави малка стъпка към политиките за насърчаване на електромобилността, които се прилагат от години в други европейски страни. Финансовите инструменти там често са комбинирани с изискване за предаване за рециклиране на стари автомобили, които замърсяват най-много.

В България трудно може да увеличи броят на електромобилите и заради несигурността. Дори и хората да имат необходимите средства за тях, те биха ги спестили, защото не знаят какво ще се случи през следващата година, смята д-р Веселин Грозданов.

От години продажбите на употребявани автомобили в България са повече от новите, като съотношението понякога е 1:10. така че предвиденият стимул от 6135 евро трудно би променил потребителското поведение. И все пак гостът определи като положителна тенденцията, че през последните години населението все повече подменя старите си автомобили и ако преди е било нормално да има 15-20-годишна кола, сега средната възраст на автомобилите, поне в столицата, намалява.

Интересът към изграждане на зарядните станции трябва да идва от бизнеса, а да не се разчита на държавни субсидии, каза д-р Грозданов. Причината за не толкова добра развитата инфраструктура са малкото електромобили, а инвестицията, която трябва да се направи за зарядна станция, не може да възстанови разходите си.

Целия разговор може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase