Снимка: Pixabay

В някои държави по света автомобилистите, избиращи автоматичната скоростна кутия за своите коли са мнозинство, но в други е точно обратното. Има и страни, в които двата типа трансмисии са разделени по равно, но това не пречи на експертите да твърдят, че съвсем скоро механичните скорости ще изчезнат.

Едно от последните проучвания сред европейските потребители също показва подобна тенденция. Съотношението на участвалите в допитването шофьори е 63 срещу 37% в полза на привържениците на автоматичните скорости. Съответно, 54% посочват конкретно една от трите трансмисии - класически автомат, роботизирана или вариатор, а другите 9% отговарят, че биха избрали "каквото и да е скоростна кутия, стига да на е механична".

Това накара експерти да посочат трите причини, поради която механичните скорости вече се считат за анахронизъм:

1. На новите шофьори не им е удобно използването на механична скоростна кутия.

2. Производителите все по-трудно успяват да "впишат" този агрегат в съвременните екологични норми.

3. При механичните скорости не може да се използват асистенти на водача като адаптивен круиз-контрол и автопилот.

А кои са трите предимства на ръчната скоростна кутия, четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 2 месеца

само ще вметна, в колко рали автомобила се използва автомат, никъде, е спирам да говоря

107

Анонимен

преди 2 месеца

Добре, нека почна и аз причина 1 - вазектомия2 - Имате едипов комплекс3 - Вие сте най-обикновен сояджия(гласоподавател за ДБ)

106

Анонимен

преди 2 месеца

Аз имам 7 или 8 коли - мешано, автомати и ръчки. Освен това камион и два мотора и един трактор на село. Поболял съм се с тия играчки, годишно плащам по 2 хил лв само данъци, да не говорим за застраховки, че е ужас. Не знам докога ще е така, като дойде кризата, трябва да ги развързвам за без пари, миличките ...