Снимка: Pixabay

Климатикът е едно от големите блага на съвременните автомобили: луксозна екстра допреди 20 години, днес той е масово явление, и прави живота през летните горещини далеч по-поносим. Но освен това крие и капани. Много лесно е да настинете, ако го използвате твърде необмислено. Това е особено валидно за децата: твърде често явление е да тръгнете с цялото семейство за морето в приятен хлад, и после да прекарате цялата ваканция в бърсане на сополи, мерене на температура и отмерване на сиропи за кашлица.

Ето седем правила, чието спазване ще намали значително рисковете за организма и ще позволи да ползвате климатика без излишни опасения. Разбира се, климатизиращите системи за автомобили са най-разнообразни - ръчни, полуавтоматични, изцяло автоматични, и действат по различни начини. Но основните съвети важат за всички.

Проветрете салона преди качване

Ако автомобилът остане на слънце дори за половин час, температурата вътре лесно може да надхвърли 60 градуса по Целзий. Да влезете в този ад и веднага да включите климатика на възможния минимум е опасно. Много по-ефективно е първо да проветрите салона, така че нагорещеният въздух да излезе. Доказано работещо средство е да отворите прозорец от едната страна на колата, и след това няколко пъти (7-8) да отворите и затръшнете срещуположната врата. Тези една-две минути усилие могат да понижат вътрешната температура с 10-15 градуса.

Не пускайте климатика веднага

Това важи за колите с ръчен климатик. За да довършите проветряването на салона, покарайте малко с изключена рециркулация. Можете да отворите и прозореца. Щом усетите, че въздухът в салона окончателно се е подменил, тогава включете климатика.

При автоматичните системи компютърът се грижи да направи горе-долу същото - не включва веднага максималното охлаждане.

Не насочвайте струята към главата и гърдите си

Щом жегата се стовари върху вас, най-голямото ви желание е да усетите студения въздух в лицето и гърдите си. Но това е опасно по няколко причини.

Основната е, че рязкото охлаждане на тялото разчиства пътя на патогенните микроорганизми, с които почти винаги сме в контакт, но обикновено се контролират от имунната ни система. Понижаването на телесната температура им отваря вратите - онова, което наричаме "настинка".

Така че преборете се с изкушението и оставете климатика да духа към пода. Така студеният въздух ще се спуска надолу и ще изтласква горещия нагоре, и салонът ще се охлади плавно.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase