Снимка: БГНЕС

Максималната скорост и време за ускорение от 0 до 100 км/ч - това са критериите, на които купувачите на превозни средства обръщат внимание. Малцина обаче осъзнават, че посочените от производителя показатели се различават от реалните данни.

В едни по-стари време автомобилите периодично бяха проверявани за времето им за ускорение. Считаше се, че влошаването на динамиката означава износване на двигателя. И ако настройките на системите за захранване и запалване на мотора не доведат до необходимия ефект, то е време за ремонт на агрегата. Проверката на динамиката се извършва на прав участък от пътя при сухо време, като с хронометър се измерва ускорението на автомобила.

Много собственици на автомобили правят това и в наши дни. Ако сравните резултатите от ускорението и максималната скорост от собствените си тестове с тези, които посочва производителят, със сигурност ще откриете очевидна разлика. И ще решите, че производителят лъже, като произвежда превозни средства с умишлено сгрешени показатели на скоростомера. Каква е ползата от подобно нещо?

Колкото и изненадващо да звучи, по този начин компаниите предпазват шофьорите от глоби за превишена скорост. Измерването на скоростта е много по-трудно от нейното поддържане. Шофирането с точност до километър създава проблеми, тъй като човекът зад волана трябва непрекъснато да наблюдава скоростомера, а това означава отвличане на вниманието от пътя.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

21

Да не спорим

преди 1 седмица

Дори да ни лъжат - - това е една от най- безобидните лъжи....... Я си спомнете предизборната и следизборната_особено_ вакханалия!!!!! Те за скоростомерите се кахърят . . .

20

123

преди 1 седмица

И Днес.бг лъжат, но защо?

19

Анонимен

преди 1 седмица

ХАХАХАХ КОЛКО СТЕ МЪДРИ САМО НЕ Е ИСТИНА ХАХАХАХ