Снимка: БГНЕС

Автомобилният концерн „Фолксваген“ заяви днес, че планира да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа от едноименната си водеща марка между 2033 и 2035 г. Компанията насочва вниманието си към ускорено преминаване на производство на електромобили, съобщи АФП.

Производителите на автомобили по целия свят започнаха да определят графици за поетапно премахване на двигателите с вътрешно горене в отговор на все по-строгите стандарти за борба със замърсяването, въведени в рамките на борбата с изменението на климата. При „Фолксваген“ този въпрос стана още по-актуален в контекста на разразилия се скандал "дизелгейт".

Клаус Целмер - член на борда по продажби и маркетинг на леки автомобили от марката на „Volkswagen“, каза пред баварския вестник „Muenchner Merkur“, че "най-късно до 2050 г. ще направим целия си парк въгледорно неутрален“.

"Между 2033 и 2035 г. двигателите с вътрешно горене ще напуснат пазара на Европа“, заяви той.

Промяната ще настъпи "малко по-късно в САЩ и Китай, а в Южна Америка и Африка, поради липсата на политически рамкови условия и инфраструктура, това ще отнеме малко повече време“.

През март от „Фолксваген“ заявиха, че до 2030 г. ще се стремят електрическите автомобили да съставляват 70 % от европейските продажби на компанията.

Според Зелмер, "като производител за масовия пазар, VW трябва да се адаптира към различни скорости на трансформация в различните региони".

"Нашите конкуренти, които продават автомобили предимно в Европа, със сигурност ще си сблъскат с далеч по-малко сложна трансформация", смята той.

„Ауди“ - дъщерното дружество на „Фолксваген“ обяви миналата седмица, че от 2026 г. ще пусне в производство само изцяло електрически автомобили и ще спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2033 г.

Шведският „Волво“ заяви, че планира да продава само електрически модели от 2030 г.

На 14 юли Европейският съюз ще разкрие по-строги цели и регулаторни предложения за емисиите на CO2, които се очаква да принудят автомобилните производители да ускорят прехода към електрически автомобили.

Коментари Напиши коментар

27

roko

преди 4 месеца

До АнонименEлектрическите са много вредни за околната среда

26

Kiko

преди 4 месеца

Значи минимум до 2060 г. ще има нов внос на Горубляне. Ама вече дизеляка няма да е каран от бабичка инвалид с *** само в събота гога грее слънце. Ами ще е на човек с електрически автомобил на когото не му трябват два.

25

M.I.C.

преди 5 месеца

До 20. То, защото електрическия автомобил не е сложен. Детска работа. Шо се отнася до замърсяването само погледни батериите на ел автомобилите. Сега не е проблем, но като се напълним след време с използвани батерии, а и процеса по производството им....Не, че не трябва да се мисли за замърсяването, но и сегашните ел. Автомобили не са отговора, за да заместят пълноценно двг-тата.