Снимка: Pixabay

Летните жеги настъпиха, като те създават проблеми както на хората, така и на автомобилите. Още повече, че тепърва започват пътуванията, които могат да се превърнат в кошмар заради горещото време. Това накара експертите от Auto.Mail да съставят списък с полезни съвети за това, как водачите (а и техните автомобили), да оцелеят в това предизвикателство.

Климатикът решава редица проблеми в жегата, но не бива да се забравя, че това е техника, а тя се разваля. Освен това, шофьорът трябва да бъде наясно как да го използва, без това да се обърне срещу него. Защото, няма по-голяма грешка от това да седиш в автомобил през лятото и да включиш охладителната система с пълно мощност. Заради температурната разлика и резкия поток на студен въздух, човек може лесно да се разболее.

Какво да направим? (няколко важни инструкции):

Отворете вратите на автомобила, включете двигателя и климатика (температура от 21-22 градуса е достатъчна), отворете всички прозорци и ... напуснете купето.

Изчакайте поне няколко минути. Оставете кабината да се проветри малко.

След като тръгнете на път, дръжте прозорците отворени. Най-добре е това да се прави на диагонал – предния отляво и задния отдясно, както и обратното.
Ако има люк на покрива, използвайте и него.

Насочете въздушния поток от дефлекторите встрани. Основното е да той не духа директно към вас.

Ако навън е горещо, студът не трябва да се усеща вътре в колата. Смята се, че максималната температурна разлика, която тялото може лесно да понесе, е 5-7 градуса.

Опасности в колата

Слънчевият удар далеч не е единствената опасност, която заплашва човек в летните горещини. Топлинният удар е много по-коварен. Седейки в кола, рискувате да го получите, защото на слънце интериорът може да се нагрее до 50-60 градуса! Топлинният удар е особено опасен за възрастните хора и децата преди 7-8-годишна възраст.

Обикновено тялото ни е в състояние да се охлади само до желаната температура - чрез излъчване на топлина и изпаряване на потта. Но при много високи температури на въздуха, висока влажност или по време на физическа активност, охлаждащата система не може да се справи и температурата на тялото започва да се повишава силно. Особено лесно е дехидратираното тяло да прегрее, тъй като производството и отделянето на пот се забавя. В резултат на това се случва топлинен удар.

Ако сте се качили в нагрята от жегата кола и сте почувствали главоболие, световъртеж, дезориентация в пространството, летаргия или, напротив, непонятно вълнение, тогава незабавно напуснете купето. Седнете някъде на сянка, събуйте обувките си, пийте вода (не кафе, сода или бира) и никога не пушете.

Вземете парцал (тениска, риза - няма значение сега), навлажнете го и го поставете на главата си. След това завържете мократа кърпа около врата си, за да поддържате топлинния баланс. И не се колебайте - обадете се на „Бърза помощ“, ако се налага.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

9

Боко

преди 5 месеца

Друго си беше с джипката !

8

Анонимен

преди 5 месеца

Одете пеш, бе

7

Анонимен

преди 5 месеца

Карайте когато не е най-голямата жега.Не пускайте климатика понеже е вреден а отворете прозорците.