В малкото германското градче Хайлборн е изложен за продажба един от знаменитите автомобили от времето на СССР - ГАЗ-14 "Чайка", става ясно от публикуван обява на сайта Auto Scout24. Твърди се, че лимузината е принадлежала на генералния секретар на ЦК на КПСС - Леонид Брежнев.

В обявата е подчертано, че това е първата серийно произведена бройка от модела през 1976 година. Автомобилът действително е бил подарен на бившия съветски ръководител, а на една от снимките е показан и номерът на шасито - 000001.

Пробегът на винено-червена "Чайка" е 73 300 км, като продавачът иска да получи 120 000 евро за автомобила, под чийто капак е поставен 8-цилиндров двигател с 220 к.с. Той е съчетан с 3-степенна автоматична скоростна кутия, а в оборудването влизат радиоприемник, климатик и електрическо управление на прозорците.

Масовото производство на ГАЗ-14 стартира през 1977 година, но автомобилът така и не стига до свободна продажба, тъй като е предназначен за партийната номенклатура. Производството на лимузината е прекратено през 1988 година, когато начело на СССР е Михаил Горбачов.

Вижте още снимки на автомобила на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 месеца

Е това е автомобил за Б. РАшков, ще му ходи на манталитета, излъчването и действията.

16

Анонимен

преди 5 месеца

Това ще си го купи сам8 някой промит, който си мисли, че комунизма е бил...много хубав. Хората са живели спокойно...за всеки имало работа...и т.н. и т.н.

15

Лили Иванов

преди 5 месеца

Че то за тия пари ще си купя породист арабски кон, не тая купчина скраб.