Снимка: БГНЕС

Румъния е известна с най-щедрата помощ в Европа за електрически превозни средства. Ако закупите електрическо превозно средство в Румъния, можете да получите субсидия до 9100 евро от държавата, като тази сума се увеличава с още 1520 евро, ако върнете стария си автомобил за скрап, пишат от Automedia.

В северната ни съседка стандартния Model 3 е оценен на 42 990 евро, но с приспадане на двата бонуса и добавяне на таксата за доставка на място на електромобила, се получава 34 970 евро. И това е най-ниската цена на американския модел на европейски пазар, сочи изследване на Motor1.

В него се посочва, че много от държавите на Стария континент предлагат отстъпки за електромобили, докато други дават данъчни отстъпки или пълно освобождаване от данъци. В Румъния собствениците на превозни средства на ток не плащат годишни данъци, а също така имат право на безплатно паркиране в големите градове.

Всичко това накара Tesla да стъпи на местния пазар, като отвори първия си официален магазин в търговски център в Букурещ. Там е изграден и терминал за зареждане Supercharger, но все още няма сервизен център и собствениците на коли на марката трябва да отидат до Виена за ремонт или поддръжка на колата си. До края на годината обаче това ще се промени и в Букурещ ще бъде отворен сервиз на американската марка.

Като цяло, за първите 4 месеца на 2021 година румънците са закупили с 59% повече електрически превозни средства, но като цяло броят им все още е малък - близо 500. Очаква се, че това ще се промени до края на тази година, тъй като на местния пазар на Dacia Spring едва сега стартират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase