Снимка: Pixabay

Жените се грижат по-добре за автомобилите си, твърдят резултатите от проучване, проведено от международната верига Fit Service. В него са участвали над 6000 шофьори и около хиляда служители на автомобилни сервизи, и е използвана база данни с над милион сервизни поръчки, най-вече в Русия и още няколко държави в Източна Европа.

Както може да се очаква, изследването сочи, че твърде малко жени извършват сами някаква част от поддръжката на автомобила си. Но пък дамите са по-склонни да планират авансово сервизните посещения, пишат от Automedia.

Изследването показва, че през 2020 година жените са похарчили средно еквивалента на 153 евро за поддръжка на автомобила си, докато мъжете-собственици харчат по-малко - средно по 137 евро. Разликата е над 10%.

Освен това данните показват, че дамите обикновено планират и заделят средствата за поддръжка авансово, докато при мъжете по-често разходите идват изненадващо и се покриват някак от текущия бюджет.

Има и още една съществена разлика между двата пола, що се отнася до поддръжката. Мъжете са много по-склонни да купуват непроверени технически течности и резервни части от съмнителни магазинчета или през познати. Това идва от по-голямата им самоувереност и мнение, че разбират достатъчно, за да разчитат на собствената си преценка. Статистически обаче такъв подход по-често води до непланови ремонти, твърдят авторите на проучването на базата на данните за един милион сервизни поръчки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase