Снимка: Pixabay

Преди 60 години Юрий Гагарин стана първият човек, който полетя в космоса. Събитието е исторически и технологично толкова важно, че дори и по времето на Студената война датата 12 април единодушно е избрана за отбелязването на международния Ден на космонавтиката и авиацията.

Но какво общо има всичко това с автомобилите? Ами, накратко казано - много. Оказва се, че автомобилната индустрия е заимствала и успешно използва немалко технологии, които са възникнали първоначално за нуждите на космическите полети и изследвания.

Нека ви представим 10 от най-важните неща, които от необятния космос намериха приложение на пътя:

Карбонът

Въглеродните материали, от които най-известен е карбонът, се използват от доста време в космонавтиката. Ярък пример е програмата за космическите совалки на САЩ: лекият и термоустойчив композит се използва за носа и предната част на крилете на "звездолетите" за защита от високите температури при навлизането в плътните слоеве на атмосферата. Преди десетилетия производството на карбона е било доста сложно, което водело до доста висока стойност на продукта. Сега, въглеродните влакна не само покориха света на моторните спортове, но и намират все по-масово приложение и в конвенционалните автомобили.

GPS навигацията

Системата за глобално позициониране GPS е пусната през 70-те години на 20 век, първоначално с военни и изследователски цели, включително и в космоса. В наши дни всеки смартфон има навигационен модул, като може да използва куп платени или безплатни приложения за навигация.

Освен GPS, който е американска разработка, сега се използват и сателитите на руската система ГЛОНАСС, както и на китайската BeiDou. Все повече мобилни устройства "хващат" сигнали и от трите системи, което прави навигирането все по-прецизно.

Слънчевите панели

Първоначално слънчевите панели се използват като източник на енергия за космическите спътници, но след това намират приложение и в редица други сфери - в слънчевите региони се поставят панели на покривите на къщите, или се изграждат соларни електрически централи.

Панелите намират приложение и в автомобилния свят - извън немалкото експериментални автомобили, задвижвани със соларна енергия, вече има серийни машини с клетки на покрива, които подпомагат захранването на различни системи. А в индустрията на кемперите и караваните използването на соларни панели като основен източник на електричество при къмпингуване е станало почти задължително.

Горивните клетки

Горивните клетки също са разработени първоначално като източник за енергия с приложение в космоса. Технологията продължава да се развива, като водородни клетки вече задвижват и серийни автомобили и камиони. Подобни модели имат BMW, Hyundai и Toyota, които скоро ще бъдат догонени и от други големи производители.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase