Снимка: YouTube

Всички са наясно, че писането на текстови съобщение по време на шофиране на автомобили е опасно, но това спира малцина. За да покажат какво се случва, от Lexus оборудваха своя кросоувъра с предно стъкло, което става непрозрачно за 4,6 секунди.

Този малък период от време не е избран случайно, тъй като толкова отнема проверката на съобщение на мобилния телефон. Затова и в автомобила бяха качени доброволци, които трябваше да преминат през трасе с препятствия, като техните реакции бяха записани на видео, пишат от Automedia.bg.

Случващото се е шокиращо за хората зад волана, тъй като препятствията не са статични, а се местят. Ако автомобилът се движи със скорост 100 км/ч, за 4,6 секунди той изминава 128 метра. При по-ниската и по-безопасна скорост от 40 км/ч разстоянието е 51 метра.

Последните проучвания сочат, че 64% от шофьорите в САЩ проверяват мобилните си телефони, докато са зад волана. Това е с 2% повече от 2020-а и с 6% повече от 2019 година. По-лошото обаче е, че над 30% от водачите дори не осъзнават, че така излагат на огромен риск всички в автомобила.

Коментари Напиши коментар

11

!?

преди 3 седмици

Изпадам в потрес като видя хора да пишат в колата , още преди 6-7 години имах Нокия 820 и като е включен на свободните ръце на колата четеше съобщенията и те пита "искате ли да отговорите" - отговарям и го превръща във фейс съобщение.

10

Не

преди 3 седмици

Но ще те помоля на друго място да си тьрсиш клиенти
А пьк и на доктори с отнет лиценз нямаме доерие

9

Последния софиянец

преди 3 седмици

Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!