Снимка: БГНЕС

Всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП) след 12 юли, ще получават нов вид стикери. С тях те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, както и и неговата екологична група, обясни пред Радио София директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

Промяната ще засегне леките и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за превозното средство. Това ще позволи по-лесно в София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, да може да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловите се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя. Общо екологичните групи са 5 на брой, като в петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили", обясни Рановски.

До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация.

"Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП", обясни още Бойко Рановски.

Още автомобилни новини четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 53 минути

И как ще ограничат хората живеещи в София да шофират софииския си автомобил ? Или направо ще им ги изземат и при надин

53

Гацо Бацо

преди 1 час

Колко наивен съм бил,като съм си мислел,че не могат да измислят друго да ни дерат кожите !

52

Анонимен

преди 9 часа

Чипът ще служи за подслушване в купето,kакто ни подслушват телефоните
и какво постваме.Та много хора ще чуят
едни хубави неща за тях,било упраляващи,било на първа линия с палки.А от сателита ще ти знае мнението целият свят.