Снимка: БГНЕС

Голяма част от собствениците на автомобили са сигурни, че горивото, което сипват, е някакво еднородно вещество. Според тях, то е стабилно и не се променя, но всъщност съвсем не е така. Понякога автомобилното гориво може да бъде опасно за системите и двигателя на автомобила, категорични са експерти.

На първо място трябва да се знае, че тази почти прозрачна течност, която се излиза от пистолета на бензиностанцията, същност е смес от различни наситени, ненаситени и ароматни въглеводороди, към които са добавени и всевъзможни добавки. Всъщност, горивото, което зареждаме от бензиностанциите, е истински коктейл. Той е така забъркан, че да отговаря на зададените му характеристики.

Какво ще се случи, ако един млечен шейк, не бъде изпит веднага? Той бързо ще се вкисне и ще се превърне в отрова. Същото се получава коктейлите, наречени бензиново и дизелово гориво. Разбира се, то няма да се случи на следващия или по-следващия ден, а доста по-късно.

Производителите на горива посочват като максимален срок на съхраняване 2 години, но експертите препоръчват да не се държи неизползвано повече от 12 месеца. Този срок е напълно достатъчен, за да може горивото да бъде използвано (едва ли някой държи в резервоара си по-старо). Проблемът обаче идва от добавките в горивото, за които се твърди, че запазват своите свойства 14 дни. Сред това започва естественият процес на разлагане на веществата в тях.

С други думи - ако вашата кола е заредена с бензин А-95, но не се кара 2 седмици, то в нейния резервоар ще се окаже гориво с по-ниско октаново число. А ако не се кара месец или два, нещата вече става по-сложни, като постепенното намаляване на октановото число не е толкова страшно.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Коментари Напиши коментар

29

211234

преди 5 дни

Тази глупост важи само за България, моята кола стоя в Англия една година и нямаше такъв проблем. Със същата нафта, беше почти догоре си вървеше на пушка.
Само глупости пишете. ***!!!!!

28

гост

преди 5 дни

и така плащаш за 95 а получаваш 92 или по лошо и после защо колите ни се развалят, не вървят и горят много повече от това което им дават по каталог а когато идем да кажем в Германия колата се държи различно

27

Не на Марешки

преди 6 дни

След неколкократно зареждане на бензин на Марешки,ми прогоря клапан. Не е съвпадение. Пълен ***. ....а плащането само в кеш няма да го коментирам....оборот ли крие,какво ли ?????